Novi uteg?

Ivan Jakovčić primio više od 2,2 milijuna kuna od tvrtke u vlasništvu Danka Končara

IDS-ov počasni predsjednik imao je mjesečnu plaću od 3500 eura na više
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

IDS-ov počasni predsjednik Ivan Jakovčić, bivši istarski župan, a danas hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu je u posljednjih pet godina primio više od 2,2 milijuna kuna od tvrtke u vlasništvu Danka Končara - spornog strateškog partnera gubitaša Uljanika, piše Index.

Nije nepoznanica da je Jakovčić bio član Nadzornog odbora Afarak Groupe sa sjedištem u Helsinkiju, u kojoj je najveći dioničar s većinskim utjecajem upravo sporni strateški partner Uljanika Danko Končar. No, ono što dosad nije bilo poznato je da je Jakovčić bio angažiran u Afarak Grupi još od veljače 2013. godine, a u to vrijeme još je bio predsjednik IDS-a. Jakovčića je na toj funkciji zamjenio Boris Miletić u veljači 2014. godine.

Da je Jakovčić na plaći kod Končara saznalo se tek 2015. godine, kada je Jakovčić kao europarlamentarac morao službeno prijaviti dodatna primanja. Tada je govorio da je kao eurozastupnik iamo više ponuda za članstvo u Nadzornim odborima, no da se odlučio za Končara.

Jakovčić je za razne funkcije u Afarak Grupi primao i ogromne novčane iznose. Prema financijskim izvještajima Afarak Grupe, koji su javno dostupni jer tvrtka kotira na helsinškoj i londonskoj burzi, članstvo u Nadzornom odboru plaća se pet tisuća eura, a Jakovčić je imao više funkcija, između ostalog i predsjednika tog odbora. Kada se zbroje sve godine i funkcije na kojima je bio Jakovčić u Končarevoj tvrtki, ispada da je u pet godina, od 2013. godine do kraja srpnja ove godine kada je dao ostavku na tu funkciju, primio više od 300 tisuća eura odnosno gotovo 2,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:38