Kermas Energija

ISPRAVAK Danko Končar: 'Nije točno da nismo ništa ponudili Uljaniku'

Danko Končar
 Goran Sebelic / Hanza Media

ISPRAVAK

DANKO KONČAR, Kermas Energija d.o.o., zastupani po odvjetničkom društvu Stipe Grubišić i partneri

Ispravak informacije objavljene na portalu www.novac.jutarnji.hr „ NEJASNI KRITERIJI Končar Uljaniku nije ponudio ništa, a Debeljak 682 milijuna kuna i otkup 25% Lenca“ od dana 29. kolovoza 2018. godine

„Nije točno da su nejasni kriteriji, te da Končar Uljaniku nije ponudio ništa, a Debeljak 682 milijuna kuna i otkup 25% Lenca.

Iako je Planom restrukturiranja predviđeno da strateški partner uđe sa dokapitalizacijom, a TEK po odobrenju Plana restrukturiranja od strane Europske komisije Danko Končar i njegova tvrtka Kermas energija d.o.o. jedini su u teškim trenucima za Uljanik pomogli pozajmicom od 12,6 milijuna eura čime su i smanjena državna jamstva i spašen iznos od 125 milijuna eura državnog novca. Time je između ostalog omogućena isplata plaće radnicima za lipanj te isporuka broda novogradnje 500 i 550.

Strateški partner davanjem Ponude preuzeo obvezu prihvaćanja Plana restrukturiranja u kojem su jasno zadani financijski parametri koje je društvo obvezno ispuniti kao vlastiti doprinos restrukturiranju. Prema tome ulaskom strateškog partnera u vlasničku strukturu, strateški partner je preuzeo obvezu dokapitalizacije prema odluci Skupštine Uljanik-a te obveze koje su navedene u samom Planu restrukturiranja.

Nisu točni navodi da Nadzorni odbor Uljanika u odabiru Danka Končara za strateškog partnera kompanije nije vrednovao Končarovu i druge pristigle ponude nego je glasao prema unaprijed donesenoj odluci, a cijeli postupak je transparentan na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Naime, odabir strateškog partnera u nadležnosti Uprave i Nadzornog odbora Uljanika d.d. proveden je nakon analize dostavljenih ponuda i u skladu sa konkretnim kriterijima temeljem kojih je isključena ponuda DIV Grupe i tvrtke Asian Bond Venture, a kao prihvatljiv oblik strateškog partnerstva prihvaćena ponuda Kermas energije d.o.o. koja je kao najadekvatnija ocijenjena jer za primarni cilj ima provedbu restrukturiranja Uljanik brodogradilišta u suradnji sa Republikom Hrvatskom i bez prethodnih dodatnih i uvjetovanih radnji, te je kao takva bila bliža ključnim elementima i strateškim ciljevima programa restrukturiranja.

Ponuda Kermas energije sadržavala je sve bitne i tražene elemente, a usmjerena na očuvanje i osnaženje hrvatske brodograđevne industrije kao i integraciju na hrvatskoj i europskoj razini, a nesporno je da tvrtka Kermas energija ima dugogodišnje iskustvo u brodograđevnoj industriji, potrebna znanja i reference za realizaciju strateškog partnerstva, sve u suradnji sa Republikom Hrvatskom i u za to predviđenim rokovima.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:57