Sjednica Vlade

Isplaćena 3,1 milijarda kuna mirovina, premijer: 'Dok traje kriza, nalazit ćemo sredstva'

Oko 563 tisuća radnika prijavljeno za mjeru očuvanja radnog mjesta te da je nešto više od 92 tisuće pristiglih zahtjeva
Zdravko Marić, Andrej Plenković
 Boris Kovačev / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u četvrtak da su jučer isplaćene mirovine u visini od 3,1 milijardu kuna, dodavši da će, kolikogod bude trajala koronakriza, Vlada nalaziti način da sredstva za mirovine budu osigurana.

Rekao je, također, da je oko 563 tisuća radnika prijavljeno za mjeru očuvanja radnog mjesta te da je nešto više od 92 tisuće pristiglih zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih davanja, od kojih je 76 tisuća već riješeno.

Na početku sjednice premijer je iznio informacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) da je oko 563 tisuće radnika već prijavljeno za mjere koje su uspostavljene za očuvanje radnih mjesta, a za naknade plaća dosad je isplaćeno oko 294 tisuća kuna.

Kad je riječ o odgodama poreznih davanja, izvijestio je da je od nešto više od 92 tisuće pristiglih zahtijeva, Porezna uprava riješila više od njih 76 tisuća. To znači, ocijenio je, da su i Porezna uprava i HZZ vrlo promptno i učinkovito reagirali u provedbi mjera, zahvalivši svim djelatnicima i nadležnim ministrima.

Osvrnuvši se na HBOR-ov program portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost koji je Europska komisija ovih dana odobrila, Plenković je ustvrdio da je dobar i da je brzo dobio potporu od EK, ocijenivši da su i EK i hrvatske službe koje se pokrenule zahtijev brzo reagirale.

EK je, naime, potvrdio 6. travnja HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost s kreditnim potencijalom od 6 milijardi kuna. Izravni korisnici portfeljnog osiguranja bit će banke u Hrvatskoj i HBOR kao kreditor koji će izvoznicima i njihovim dobavljačima odobravati nove kredite za likvidnost.

HBOR-ovo portfeljno osiguranje, kao jamstvo do 50 posto ukupnog iznosa odobrenog kredita, moći će se koristiti za kredite za likvidnost odobrene izvoznicima koji su definirani kao poduzetnici iz svih gospodarskih sektora, uključujući i turistički, koji su ostvarili 20 posto prihoda od izvoza u prethodnoj poslovnoj godini.

Ove pogodnosti uskoro bi mogli koristiti i posredni izvoznici, odnosno dobavljači izvoznika koji su definirani kao poduzetnici registrirani u Hrvatskoj koji su u poslovnim prihodima prethodne financijske godine ostvarili minimalno 40 posto prihoda od prodaje izvoznicima sukladno posljednjim službenim godišnjim financijskim izvještajima društva. Trenutno je u tijeku priprema prijedloga izmjena uredbe Vlade Republike Hrvatske kojom bi se ova mjera proširila i na posredne izvoznike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:40