Novi problemi

Irski niskobudžetni avioprijevoznik otkazao oko 250 letova zbog štrajka pilota i osoblja

Najveći utjecaj na najnoviju obustava rada u Ryanairu imao je njemački sindikat pilota
Ljudi čekaju na aerodromu u Berlinu
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Nakon kraćeg zatišja ponovno se štrajka u Ryanairu čija je uprava danas otkazala oko 250 letova za 40 tisuća putnika diljem Europe. U štrajku su zbog neprihvatljivog prijedloga Uprave Ryanaira o uvjetima rada i zarade, piloti i osoblje irskog niskobudžetnog avioprijevoznika u Njemačkoj, Belgiji, Portugalu, Nizozemskoj, Španjolskoj i Italiji. Prema dostupnim podacima s aerodroma u Puli i Zadru, letovi Ryanaira iz i u Hrvatsku zasad nisu otkazani.

Najveći utjecaj na najnoviju obustava rada u Ryanairu imao je njemački sindikat pilota (VC) koji je uspio blokirati oko deset posto letova tog avioprijevoznika u Njemačkoj te oko šest posto u cijeloj Europskoj uniji. Ryanair ocijenio je postupak VC-a nepotrebnim, obavijestivši javnost kako su pristali na prijedlog tog sindikata da se o međusobnom sporu povede arbitraža kroz idućih četiri do pet mjeseci.

Nakon prethodnog štrajka u kompaniji u kolovozu ove godine, Uprava Ryanaira uspjela se dogovoriti s pilotima i osobljem u Irskoj i u Velikoj Britaniji, kao i u Italiji te s dijelom radnika u Njemačkoj. No, sindikati Ryanaira u spomenutih šest zemalja EU inzistiraju na zaštiti zaposlenih u Ryanairu u odnosu na radnike izvan kompanije s kojom se ostvaruje suradnja na određeno vrijeme i pod drugim uvjetima. Time se, smatraju sindikati, ruši cijena i pogoršavaju uvjeti rada u samom Ryanairu.

Dio sindikata u Ryanairu također smatra neprihvatljivijim da se na radna prava u kompaniji primjenjuju irski zakoni, umjesto zakonodavstava zemalja u kojima se nalaze njihova radna mjesta. Prema podacima ugledne medijske kuće Deutsche Welle, Ryanair je, primjerice, u Italiji nedavno postigao dogovor sa sindikatima da se na njihove članove primjenjuju lokalni radni propisi.

U kolovozu je štrajk u Ryanairu izravno pogodio oko 55 tisuća korisnika njihovih letova. Uprava irskog avioprijevoznika tvrdi da su i tada i prilikom najnovijeg štrajka sve putnike kojih se obustava rada ticala, na vrijeme obavijestili o otkazima letova i opcijama za zamjenske letove.

Predsjednik Uprave Ryanaira Michael O'Leary izrazio je uvjerenje kako je većina pilota i osoblja u ispostavama kompanije u spomenutih šest zemalja u kojima se štrajka, protiv obustave rada. Optužio je neimenovane konkurentske kompanije za poticanje štrajkova u Ryanairu kako bi se, tvrdi O'Leary, uništilo kompaniju i rezultate koje je ona postigla na tržištu u korist putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07