Novac.hr

iPhone više nije hit u Kini, a Apple je to koštalo 55 mlrd. dolara u samo nekoliko sati

Pismo Tima Cooka uplašilo je investitore jer je blagdanska prodaja još lošija od očekivane
Logo Applea
 Jason Lee/File Photo / REUTERS

Apple ima veliki problem u Kini, a to se nikako ne sviđa investitorima. Samo nekoliko sati nakon pisma Tima Cooka u kojem je priznao da će rezultati u zadnjoj četvrtini ove godine vjerojatno biti lošiji od očekivanih, dionica proizvođač iPhonea pala je 8 posto, piše CNN. To znači da se tržišna vrijednost kompanije smanjila za čak 55 milijardi dolara.

Očekivani prihodi Applea za posljednji kvartal 2018. sada iznose 84 milijarde dolara, a u studenom su predviđali da će to biti od 89 do 93 milijarde, što je i tada bila lošija brojka od očekivane, prenosi BBC.

Kao glavni razlog osjetnog pada prodaje popularnog mobitela Cook je naveo smanjeno zanimanje u Kini, na koje je itekako utjecao trgovinski rat, ali i sporiji rast kineske ekonomije u cijelosti. No, u jednoj rečenici pisma investitorima je provukao kako ni na razvijenim tržištima kupovina novih, jačih iPhonea nije bila na razini koju su očekivali. I sam izvršni direktor Applea na kraju pisma je priznao kako su prognoze ‘razočaravajuće’.

Inače, Kina je ogromno tržište Applea gdje zarađuju oko 15 posto cijelog profita, a tehnološki div zapravo živi od prodaje iPhonea, prodaja tog mobitela iznosi 60 posto zarade.

USA Today početkom je godine konstatirala kako je Apple pretjerao s cijenama iPhonea i to im se sada vraća. Inače su najviše zarađivali upravo za vrijeme blagdana, no ove godine nije bilo prepoznatljivih redova ispred trgovina, a počele su se i pojavljivati akcije i ponude za neke jeftinije modele, što je presedan jer je iPhone bio brend kojemu nisu trebala sniženja, već su ljudi drage volje plaćali i preko 1000 dolara za mobilni uređaj.

U svakom slučaju, Apple se posljednjih mjeseci nalazi na silaznoj putanji. Početkom listopada cijena dionice kompanije na Wall Streetu dosegnula je rekordnih 233 dolara, pri čemu je tržišna vrijednost kompanije bila znatno iznad razine od 1.000 milijardi dolara.

No, od tada je cijena dionice potonula više od 28 posto, što znači da je u područja 'medvjeda', odnosno 20 posto ispod njezine prethodne najviše razine, kako se to definira na Wall Streetu. Kako je, pak, sinoć cijena dionice pala daljnjih gotovo 8 posto, tržišna vrijednost Applea zaronila je ispod 700 milijardi dolara. Stoga su se Amazon.com i Microsoft probili ispred Applea na vrh liste najvećih američkih kompanija po tržišnoj vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:50