Svjetska tržišta

Investitori diljem svijeta s oprezom prate situaciju u Britaniji, britanska funta oslabila

Tržištima ne pomaže ni suzdržana poruka iz Washingtona o trgovinskim pregovorima s Kinom
Britanska premijerka Theresa May
 Profimedia, Press Association

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno dok ulagači procjenjuju kakve su opcije nakon što je britanski parlament odbacio plan za Brexit premijerke Therese May, a tržištima ne pomaže ni suzdržana poruka iz Washingtona o trgovinskim pregovorima s Kinom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer kada je snažno porastao.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Singapuru pale između 0,1 i 0,4 posto. U Australiji i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, porasli oko 0,3 posto.

Oprez nakon odbacivanja vladina plana o Brexitu

Nakon što su jučer azijska tržišta snažno porasla, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera usporenom kineskom gospodarstvu, jutros je ulagače pokolebala vijest da su britanski parlamentarni zastupnici uvjerljivom većinom sinoć odbacili plan za Brexit premijerke May.

To podržava političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke o izlasku iz Unije.

U srijedu će se u britanskom parlamentu glasati o povjerenju vladi premijerke May.

„Rezultat kojim je May poražena po pitanju plana o Brexitu i poziv na glasanje o povjerenju vladi utjecat će kratkoročno na tržišta”, kaže Stephanie Kelly, ekonomistica u tvrtki Aberdeen Standard Investments.

Europske burze rastu

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle dok ulagači procjenjuju kakve su opcije nakon što je britanski parlament odbacio plan za Brexit premijerke Therese May.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,35 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 6.901 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 10.929 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.807 bodova.

Većina najvećih europskih burzi i sektora jutros je u plusu, a u fokusu je politička scena u Britaniji nakon što su sinoć tamošnji parlamentarni zastupnici uvjerljivom većinom odbacili plan za Brexit premijerke May.

Washington suzdržano o trgovinskim pregovorima

Tržištima nije pomogla ni jučerašnja izjava trgovinskog predstavnika SAD-a Roberta Lighthizera kako ne vidi napredak u pregovorima s Kinom po pitanju strukturnih reformi.

Prošloga su tjedna optimistični tonovi iz obje države nakon završetka prvog kruga pregovora u ovoj godini pozitivno utjecali na tržišta.

„Ulagači vrlo pažljivo prate američko-kineske trgovinske pregovore, no moglo bi proći i više od mjesec dana prije nego što situacija bude jasnija. Teško je za očekivati veće pomake na tržištima u jednom ili drugom smjeru dok situacija ne bude jasnija”, kaže Ayako Sera, strateg u Sumitomo Mitsui Tust Bank.

Podršku tržištima, pak, pruža jučerašnji znatan rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

I cijene su nafte jučer, zahvaljujući najavi poticajnih mjera u Kini i smanjenju proizvodnje od strane OPEC-a i Rusije, osjetno porasle. No, jutros su blago pale.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 51,99 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 60,55 dolara.

U fokusu britanska funta

A na valutnim je tržištima u fokusu britanska funta nakon što je parlament odbacio plan premijerke May.

Nakon što je jučer neposredno nakon glasanja u parlamentu osjetno porasla, jutros je cijena funte prema dolaru oslabila 0,1 posto, na 1,2840 dolara.

Dolar je ojačao i prema većini drugih najvažnijih valuta, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog poruka iz američke središnja banke da će biti strpljiva i fleksibilna po pitanju kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,48 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,15 na 108,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1405 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1485 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:35