Svi uz Vatrene

Interes hrvatskih navijača za veliko finale golem, čarter za Moskvu košta oko 10.500 kuna

'Da imamo cijelu flotu Qatar Airwaysa, mogli bismo je iznajmiti za charter letove'
Navijačice Hrvatske u Moskvi
 Tom Dubravec / Hanza Media

“To nije preskupo... možemo uzeti Bombardier. Krećemo u nedjelju ujutro i vraćamo se nakon utakmice”, govori jučer oko 14 sati muškarac srednjih godina drugom u jednom zagrebačkom restoranu dok je uzimao mobitel u ruku. “Halo, nazovi banku i traži najpovoljniji tečaj za promijeniti 200 tisuća eura.

Da, 200 tisuća eura”, kaže osobi s druge strane. Za to vrijeme drugi muškarac već zove dalje za najam aviona. “Bok, treba mi avion za 30 ljudi. U nedjelju ujutro i vraćamo se nakon utakmice. Nemaš? Ma daj... A jel’ može onda A319?... Gužva... Šta, danas je najbolji posao najam aviona!?... Ajde čujemo se za pola sata.” Nažalost, povratni poziv nismo dočekali, ali onaj tko je jučer imao prazne avione za iznajmljivanje za let u Moskvu u nedjelju mogao se smatrati bogatom osobom.

“Ovo je nevjerojatno. Da imamo cijelu flotu Qatar Airwaysa, mogli bismo je iznajmiti za charter letove. Nitko ne pita za cijenu, samo se traže avioni”, kazali su nam jučer u hrvatskoj aviokompaniji Trade Air.

Puni kapaciteti

Kažu da su odmah u srijedu navečer nakon završetka utakmice počeli zvoniti telefoni. Svi su tražili avione u najam. Slična je situacija i u Croatia Airlinesu. “Mogli bismo odmah iznajmiti 10 aviona. Telefoni stalno zvone, ali zasad još ništa nije dogovoreno”, kažem jedan naš sugovornik. Problem je što je vrijeme godišnjih odmora i aviokompanije imaju još otprije popunjene kapacitete. Dodatni je problem što je riječ o vikendu, kada se u ovo ljetno vrijeme najviše putuje. Charter letovi moraju sa zagrebačkim i moskovskim aerodromima biti dogovoreni najkasnije do petka navečer

Odmah u srijedu navečer na internet-stranicama pojedinih turističkih agencija pojavile su se i ponude za odlazak u Moskvu. Ali samo putovanje i spavanje. Već jučer ujutro više je agencija na svojim stranicama imalo izvješene ponude za odlazak u Moskvu na finalnu utakmicu. Cijena se vrti oko 10.500 kuna bez ulaznice za utakmicu. Kao i za utakmicu polufinala, agencije su se međusobno udružile te obavljaju najam aviona za chartere.

Prema našim informacijama, jučer su najmanje dva chartera bila dogovorena i oni će, najvjerojatnije već sutra navečer, poletjeti prema Moskvi. Do Moskve, naravno, možete i redovnom avionskom linijom. Iz Zagreba u nedjelju redovne linije za Moskvu u pogodno vrijeme da biste stigli na utakmicu nema, pa morate krenuti u subotu. Jučer je najjeftinija povratna karta koštala nešto manje od 3500 kuna. Korištenje drugih prijevoznih sredstava već je prava avantura. Do Moskve iz Zagreba ima oko 2300 kilometara pa ako ste mislili krenuti vlakom ili autobusom, vjerojatno ste već u zaostatku jer se putuje od dva do četiri dana.

Smještaj

Preostaje vam srediti vlastiti automobil i otisnuti se na putovanje od 27 sati ili upecati car sharing ponudu koja se pokazala najboljom vrijednosti za novac. Kada jednom sredite put, smještaj je znatno lakše pronaći. Na Bookingu se trenutno može rezervirati više od 2000 smještajnih jedinica. Najpovoljniji su, naravno, hosteli, gdje možete prenoćiti već po cijeni od 31 kunu.

Sobu ćete dijeliti s još sedam ljudi. U hotelu možete prespavati već za 163 kune, a za nešto više komocije, odnosno smještaj u hotelu s tri zvjezdice platit ćete oko 300 kuna. Prosječna cijena obroka u jeftinijem restoranu u Moskvi je oko 60 kuna, pivo košta oko 19 kuna, a vožnja taksijem je nevjerojatno jeftina u odnosu na Zagreb i sve druge europske gradove - 1,10 kuna po kilometru. Šalica kapučina u Moskvi košta oko 18 kuna, dok je kod nas oko 11.

Najjeftinije do Moskve možete doći Bla Bla Carom, a ako ćete tu jednu noć nakon finala odsjesti u Moskvi, možete prespavati u hostelu već za 31 kunu. S obzirom na to da će većina putovati samo za vikend, dovoljno vam je oko 1500 kuna za troškove hrane i pića, što znači da do Moskve najjeftinije možete, ako imate sreće i nađete dobru car sharing opciju, već za 3000 kuna.

Čeka se odluka Fife

I na taj način uštedite za iznimno skupe ulaznice za finalnu utakmicu. Hrvatski nogometni savez jučer još nije objavio informaciju koliko će im i koje kategorije karata Fifa proslijediti za hrvatske navijače. Na specijaliziranoj stranici za prodaju karata ticketbis.com jučer su one najjeftinije karte iz druge kategorije bile prodane. Cijena im je bila 6773 kune.

Cijene ostalih karata, ovisno o poziciji stolice na stadionu, kreću se od oko 10.000 pa do čak 828 tisuća kuna, koliko iznosi cijena najskuplje karte. Kupac te karte pozicioniran je uz sami travnjak na istočnoj tribini stadiona. Do jučer popodne najskuplje prodane karte bile su one iz kategorije jedan, blok 134, po 99.400 kuna. Karte se nude i na hrvatskom internetskom oglasniku. Jučer su se prodavale, ovisno o kategoriji, po cijeni od 15.000 do 90.000 kuna.

Vodič za navijače: Kako i po kojoj cijeni doći do ruske metropole

AVION

- od 3453 kune

- 7 sati

- jedno presjedanje u Beču

- bez presjedanja 16.369 kuna (2 sata i 50 minuta)

VLAK

- od 960 kuna

- oko tri dana

- vlakom do Budimpešte, nakon toga čekanje vlaka za Moskvu

AUTOBUS

- od 800 kuna

- oko 48 sati putovanja (tri presjedanja: Prag, Katowice, Sosnowiec)

- opcija s jednim presjedanjem: Zagreb - Beograd - Moskva (1235 kuna i 30 sati)

VLASTITI AUTOMOBIL

- 1850 kuna

- oko 27 sati

- najjeftiniji put, ali nešto duži: 1700 kuna, 31 sat

BLA BLA CAR

- polazak u subotu u 8 ujutro

- 1100 kuna po osobi

- 27 sati putovanja

ULAZNICE, JUČER

Najjeftinije - 10.000 kuna

Najskuplje - 828.000 kuna

Preko oglasa od 15.000 do 90.000 kuna

Žurne putovnice mogu se izvaditi i sutra!

Policijska uprava Zagrebačka obavještava građane da će zbog ulaska Hrvatske nogometne reprrezentacije u finale Svjetskog nogometnog prvenstva iznimno raditi i sutra. Kako velik broj Hrvata treba žurno izdavanje putovnica zbog finala u Moskvi, Sektor upravnih i inspekcijskih poslova PUZ-a u Petrinjskoj 30 iznimno će raditi danas od 7 do 17 sati i sutra, 14. srpnja, od 7 do 14 sati isključivo za izradu žurnih putovnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:10