Eurostat

Inflacija u Hrvatskoj upola slabija od prosjeka u Europske unije i eurozone

I u eurozoni je godišnja stopa inflacije u rujnu smanjena, na 0,8 posto
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u rujnu je usporio dok su u Hrvatskoj cijene rasle istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U 28-članoj EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u rujnu je oslabila na 1,2 posto, s 1,4 posto u mjesecu ranije. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 2,2 posto.

I u eurozoni je godišnja stopa inflacije u rujnu smanjena, na 0,8 posto, najnižu razinu od studenog 2016. godine, čime je Eurostat snizio početnu procjenu njezine vrijednosti za 0,1 postotni bod. U kolovozu iznosila je 1,0 posto a u prošlogodišnjem rujnu bila je gotovo trostruko viša i iznosila je 2,1 posto.

U Europskoj središnjoj banci ciljaju stopu inflacije "nešto ispod dva posto". Prošlog je mjeseca predsjednik ECB-a na odlasku Mario Draghi objavio plan o daljnjim monetarnim poticajima i pozvao vlade gospodarstava eurozone da odriješe kesu i povećaju izdvajanja radi podrške gospodarstvima koja gube zamah.

Najviše su u eurozoni u prošlom mjesecu na godišnjoj razini porasle cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, za 1,6 posto, nakon 2,1-postotnog povećanja u kolovozu. Cijene usluga uvećane su za 1,5 posto prema godini ranije, nakon 1,3-postotnog rasta u kolovozu. Pojeftinili su samo energenti, za 1,8 posto u usporedbi s rujnom prošle godine, trostruko snažnije nego u mjesecu ranije.

Inflacija u Hrvatskoj upola slabija od prosjeka u EU

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u rujnu iznosila 0,6 posto, kao i u mjesecu ranije. U rujnu prošle godine bila je viša za puni postotni bod, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Među zemljama-članicama u prošlom su mjesecu daleko najviše godišnje stope inflacije mjerene HICP-om ponovno zabilježene u Rumunjskoj, od 3,5 posto, nakon 4,1 posto u mjesecu ranije. Slijede Slovačka s tri posto i Mađarska s 2,9 posto. Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je u pet zemalja članica, redom mediteranskih. Daleko najveći pad bilježio je Cipar, od 0,5 posto, a slijedi Portugal s padom cijena od 0,3 posto, te Grčka, Španjolska i Italija, s po 0,2 posto nižim cijenama u odnosu na godinu ranije.

Godišnja inflacija u rujnu je oslabila u 20 zemalja članica, ostala je nepromijenjena u njih pet a ojačala je u dvije. Nisu bili dostupni samo podaci iz Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:19