Izvješće Eurostata

Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni znatno slabija u ožujku, Hrvatska u društvu Irske

Najveći uteg za inflaciju u zoni primjene zajedničke europske valute bile su cijene energije
Ilustracija, euro
 dpa Picture-Alliance via AFP

Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni znatno je oslabila u ožujku a u Hrvatskoj je bila više nego upola niža nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je u petak objavljeno izvješće Eurostata.

Na razini 27 zemalja članica EU-a godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u ožujku 1,2 posto, što znači da je bila 0,4 postotna boda niža nego u veljači. U eurozoni je bila niža za pola postotnog boda, kliznuvši na 0,7 posto.

Najveći uteg za inflaciju u zoni primjene zajedničke europske valute bile su cijene energije koje su u ožujku pale 4,5 posto. U veljači su bile gotovo nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu. Najviše su pak porasle cijene svježe hrane, za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći su udio u ukupnoj stopi inflacije imale cijene usluga, od 0,6 postotnih bodova. Slijede cijene hrane, alkohola i duhanskih proizvoda, s udjelom u stopi inflacije od gotovo pola postotnog boda. Identičan ali negativan udio imale su cijene energenata.

Hrvatska u društvu Irske

Među zemljama EU-a najviše su godišnje stope inflacije u ožujku bilježile Mađarska i Poljska, obje od 3,9 posto. Slijedi Češka s 3,6 posto. Njemačka, najveće gospodarstvo eurozone, bilježila je inflaciju od 1,3 posto. U Sloveniji je iznosila 0,7 posto.

Blizu je Sloveniji Hrvatska s godišnjom stopom inflacije mjerenom harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u ožujku od 0,5 posto, kao i u Irskoj. U veljači iznosila je 1,2 posto. Najnižu stopu inflacije mjerenu HICP-om bilježili su Španjolska, Italija, Cipar i Portugal, od 0,1 posto. Slijede Grčka s 0,2 posto i Luxembourg s 0,3 posto. Sve su zemlje EU-a u ožujku bilježile nižu inflaciju nego u veljači uz izuzetak Malte, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:22