Nitko ih ne želi kupiti

Indijska ekonomska reforma pred krahom nakon propalog pokušaja privatizacije Air Indije

Umjesto zarade, vlada će morati potrošiti milijarde kako bi ovu kompaniju održala na životu
Boeing 787 Dreamliner Air India Airlinesa
 Pascal Rossignol / REUTERS

Pokušaj indijske vlade da privatizira nacionalnu aviokompaniju i tako popuni državni proračun s više milijardi dolara neslavno je propao, prenosi CNN Money.

Vlada je, naime, ponudila 76 postotni udjel u vlasništvu posrnulog zrakoplovnog prijevoznika Air India, međutim nije dobila niti jednu ponudu privatnih investitora. Umjesto zarade, indijska će vlada tako morati potrošiti milijarde kako bi ovu kompaniju održala na životu.

No osim dodatnog troška, propali pokušaj prodaje Air Indije, koja je opterećena sa sedam milijardi dolara teškim dugom, težak je udarac za ekonomsku reformu indijskog premijera Narendre Modija.

Plan je, naime bio do ožujka iduće godine privatizirati 24 kompanije u državnom vlasništvu i tako prikupiti 800 milijardi rupija, odnosno 12 milijardi američkih dolara. Prodaja nacionalne aviokompanije trebala je biti perjanica cjelokupne reforme, no nakon ovakvog raspleta analitičari predviđaju njezin neuspjeh.

- Budući da se prodaja Air Indije očigledno neće dogoditi u skorijoj budućnosti, teško da će se privatizacijski ciljevi ostvariti - upozorio je Shilan Shah, stariji ekonomist za Indiju u Capital Economicsu.

I prijašnje su vlade nastojale privatizirati tu kompaniju koja već godinama posluje s gubitkom, no ovaj posljednji pokušaj bio je jedan od lajtmotiva politike premijera Modija kojemu na proljeće 2019. predstoje i parlamentarni izbori te utakmica za drugi mandat.

Kako je prošlog tjedna objavio Bloomberg, indijska bi se vlada mogla okrenuti privatizaciji tvrtke Coal India, najveće kompanije za rudarenje ugljena na svijetu, no iz Modijeve administracije to za sada nisu komentirali.

Osim toga, cijeli indijski bankarski sektor je u problemima, a vlada ga je prošle godine morala spašavati s financijskom injekcijom od 32 milijarde dolara. Takva nesigurnost predstavlja dodatnu prepreku za Modijevu ekonomsku reformu, piše CNN Money.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:58