Refinanciranje

Ina potpisala ugovor o revolving kreditu vrijednom 300 milijuna dolara

Kreditom će se refinancirati postojeći revolving kredit, potpisan u prosincu 2015.
Zgrada INA-e u Novom Zagrebu
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Ina je potpisala ugovor o revolving kreditu vrijednom 300 milijuna dolara sa sedam bankovnih grupacija koje zastupaju domaće i međunarodne banke, čime je refinancirala kredit koji je potpisan 2015. u istom iznosu.

- Ovo je veliki dan jer su uvjeti bolji nego 2015. godine, što pokazuje da je Ina respektabilna i stabilna tvrtka na tržištu. Svrha kredita je korporativno financiranje, što će uz novčani tijek biti dovoljno za potencijalni financijski ciklus. Učinit ćemo sve da u svim segmentima biznisa omogućimo profitabilno i održivo poslovanje – rekao je Sandor Fasimon, prilikom svečanog potpisivanja ugovora o kreditu.

Kredit nije za konkretne projekte, ali će se projekti moći iz njega financirati, što bi, kako je istaknuto, bilo moguće i u slučaju Rafinerije nafte Rijeka. Dospijeće kredita je, inače, tri godine, s dvije jednogodišnje opcije produživanja, a korištenje osim u dolarima može biti i u eurima. Zajmodavci su Privredna banka Zagreb, CIB Bank, Všeobecna Uverova banka, Mizuho bank, Raiffeisenbank Austria, Raiffeisenbank ZRT, Tatra banka, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited, Zagrebačka banka, Unicredit, mađarska podružnica ING banke i OTP banka. Cijelu transakciju je koordinirala RBA banka, dok će ING banka s londonskom podružnicom djelovati kao agent.

Glavni financijski direktor Ine Gabor Horvath pojasnio je da je Inina financijska pozicija na tržištu znatno ojačana posljednjih godina te da je zato i sklopljeni kredit znatno povoljniji od onog iz 2015. godine. On je bio realiziran uz početnu maržu od 1,65 baznih bodova, dok je kod novog kredita marža 0,90 baznih bodova.

Prema njegovim riječima, razlog za kredit je upravljanje likvidnošću i realizacija budućih investicija, a njegova prednost je fleksibilnost u korištenju, u terminskom i količinskom smislu.

- Ne znate kakvi će biti uvjeti za dvije, tri godine niti kakva će biti cijena nafte koja ima svoj utjecaj, no s tim kreditom možemo biti spremni na dobre i loše godine – naglasio je Horvath.

On nam daje fleskibilnost, nadovezao se Inin direktor riznice Zvonimir Žaja, jer ga Ina može koristiti i otplaćivati kad njoj odgovara te će biti korištena po potrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:28