Blokada u WTO-u

'Imat ćemo situaciju bez presedana, više nećemo moći donositi obvezujuće odluke'

Direktor WTO-a Roberto Azevedo poručio je krajem prošlog tjedna zemljama članicama da mogu obnoviti mehanizam za rješavanje sporova
Roberto Azevedo, glavni direktor WTO-a
 Ueslei Marcelino / REUTERS

Europska unija optužila je Sjedinjene Države da dovode u opasnost međunarodni mehanizam rješavanja trgovinskih sporova blokadom imenovanja sudaca u žalbeno tijelo Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Dvojici od ukupno troje sudaca u utorak istječe mandat, što je bila tema jučerašnjeg kriznog sastanka u Ženevi.

"U WTO-u ćemo imati situaciju bez presedana, organizacija više neće moći donositi obvezujuće odluke u trgovinskim sporovima“, istaknuo je EU diplomat Joao Aguiar Machado.

Za to je kriva jedna zemlja-članica, naglasio je Machado.

„Na kocki je zapravo sama ideja multilateralnog trgovinskog sustava koji se bazira na propisima“, dodao je europski diplomat.

Washington će ustrajati u svom zahtjevu da WTO-ovo Vijeće za žalbe više ne tretira svoje presude kao pravni presedan i da se ne ponaša kao međunarodni sud, odgovorio je američki diplomat pri WTO-u Dennis Shea.

„Neke članice (WTO-A) ne žele uopće priznati problem i uopće se ne raspravlja o tome zašto je žalbeno tijelo izašlo iz okvira dogovorene uloge“, dodao je Shea.

Spor je eskalirao paralelno trgovinskim sporovima koje je SAD pokrenuo s glavnim partnerima, poput Kine i Europske unije, primjećuje dpa.

Direktor WTO-a Roberto Azevedo poručio je krajem prošlog tjedna zemljama članicama da mogu obnoviti mehanizam za rješavanje sporova ili „alternativno, Vaš izbor može otvoriti vrata još višem stupnju nesigurnosti, neobuzdanim unilateralnim recipročnim mjerama – i manjim ulaganjima, skromnijem rastu i slabijem otvaranju radnih mjesta“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:51