Odobrio Bruxelles

Imamo novu perjanicu hrvatskih zaštićenih prehrambenih proizvoda - Ličku janjetinu!

Hrvatska trenutno ima 21 zaštićeni proizvod na razini EU, uz još osam proizvoda u procesu registracije
Tomislav Tolušić
 Bruno Konjevic / CROPIX

Pod popularnim imenom Lička janjetina više se ne može podvaljivati kojekakvo inozemno meso. Otkad je, krajem prošle godine, ovaj lički specijalitet dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, na tržište se smije plasirati samo proizvod koji je proizveden u skladu sa strogo propisanim kriterijima, a sve u cilju jačanja domaće proizvodnje te boljeg plasmana hrvatskih proizvoda na europskom tržištu.

- Proizvođači koji uđu u sustav označavanja moći će na hrvatskom ali, ako budu izvozili, zasigurno i na vanjskom tržištu, postići veću cijenu i to je ono što je benefit za njih. S ovim oznakama oni dokazuju originalnost i specifičnost svojih proizvoda koje kupac koji ima nešto više novaca želi platiti i plaća u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj - istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na jučerašnjoj večeri promocije Ličke janjetine, organiziranoj u nedavno otvorenom hrvatskom restoranu La Brasserie de Bruxelles u srcu glavnog grada Belgije.

Naime, tamo su kuhari restorana Lička kuća, smještenog u Nacionalnom parku Plitvička jezera, delegaciji ministara iz Grčke, Cipra i Finske, hrvatskim europarlamentarcima, te povjereniku Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Philu Hoganu prezentirali nekoliko specijaliteta spravljenih od nove perjanice hrvatskih zaštićenih prehrambenih proizvoda - Ličke janjetine.

- Ta oznaka potvrđuje kvalitetu i opravdava cijenu farmera za njegov proizvod, a potrošaču ukazuje da je riječ o proizvodu visoke kvalitete. Ovo jasno govori: To je regija u koju trebate ići ako želite jesti dobru janjetinu - poručio je okupljenima Hogan, uručivši ministru Tolušiću potvrdu o upisu Ličke janjetine u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.

- Ovo za nas puno znači jer će domaći proizvođači moći plasirati svoje proizvode u nacionalnom parku, što je i naš cilj, a mi ćemo dobiti certificiranu janjetinu i bit će nam puno lakše dobavljati izvornu Ličku janjetinu u našim objektima - kazala nam je Dragana Franjković, predstavnica podružnice ugostiteljstva i hotelijerstva Nacionalnog parka Plitvička jezera, dodavši kako su spremni plaćati više kako bi se, sada zaštićena, Lička janjetina našla na njihovim stolovima. Tome se nada i Mario Župan, jedan od još uvijek rijetkih proizvođača janjetine u Lici koji je ušao u sustav označavanja te postao certificiranim proizvođačem Ličke janjetine. Riječ je o mesu izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke, koju Ličani do dan danas uzgajaju na otvorenim pašnjacima. Župan, koji se ovim poslom u okolici Gospića bavi još od 1998. godine, na svom imanju ima 270 ovaca i 70 krava. Težak je to, i naporan posao, priča nam dok isprobavamo ličke specijalitete u Bruxellesu, ali ako ste dovoljno uporni, od njega se može živjeti, dodaje.

Okvirno, na godišnjoj razini uprihodi oko 400.000 kuna, dovoljno da ima za ulagati u mehanizaciju, pokriti sve troškove i osigurati si stabilan život, a kad sve zbroji i oduzme, kaže, na pozitivnoj je nuli. Kilogram janjetine trenutno prodaje za oko 25 kuna i nada se da će zahvaljujući oznaci zaštićenog zemljopisnog podrijetla to moći podići. Ipak, tržište je malo, a proizvođači poput njega ne mogu dizati cijene koliko bi htjeli jer, kako nam objašnjava, njihove proizvode neće imati tko kupiti. Župan janjetinu plasira uglavnom u Ličko-senjskoj županiji, bilo bi sjajno, kaže, progurati ga na europsko tržište, ali za to im treba pomoć i trebaju se, kao proizvođači, udružiti.

- Naši izvozni proizvodi imaju svoje vrijednosti i europsko tržište ih prepoznaje. No, Ministarstvo poljoprivrede mora još više raditi da pomognemo našim proizvođačima da svoje proizvode uspješno plasiraju u Hrvatskoj, Europskoj uniji, ali i izvan nje - poručio je Tolušić i dodao kako je prvi korak da se što veći broj proizvođača uključi u sustav certificiranja. Naime, trenutno je certificiranih proizvođača Ličke janjetine svega oko pet u cijeloj Ličko-senjskoj županiji, no s novom promjenom ta bi brojka, nadaju se u Ministarstvu poljoprivrede, uskoro mogla porasti.

- Do sad se taj ulazak nešto naplaćivao, ali napravit ćemo da to bude besplatno za sve one koji se žele uključiti u sustav - obećao je Tolušić. Inače, listi zaštićenih specijaliteta nedavno se pridružilo i ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra, koje od 27. veljače krasi zaštićena oznaka izvornosti koju dijelimo sa susjednom Slovenijom. Tako Hrvatska trenutno ima 21 zaštićeni proizvod na razini EU, uz još osam proizvoda u procesu registracije, te se nalazi među zemljama EU s velikim brojem zaštićenih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:01