Istraživanje Instituta

IJF: popravila se prosječna transparentnost jedinica lokalne samouprave, ocjena je 3,5

Najvišu prosječnu ocjenu transparentnosti imaju županije, 4,9, a onda slijede gradovi pa općine
Ilustracija
 Davor Pongračić / Hanza Media

Županije, gradovi i općine sve su otvorenije prema javnosti kad su u pitanju njihovi proračuni i proračunski dodaci, no i dalje ima čak 25 općina koje prošle godine na internetu nisu objavile nijedan proračunski dokument. Nalaz je to Instituta za javne financije (IJF) iz tradicionalnog istraživanja o transparentnosti proračuna 576 jedinica lokalne samouprave koje je danas objavljeno.

Niti jedan od pet proračunskih dokumenata koje IJF mjeri u istraživanju o transparentnosti proračuna jedinica lokalne samouprave, nisu, među ostalima, objavile općine Milna na Braču, Čeminac u Baranji, Proložac u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Rešetari u Brodsko-posavskoj županiji. Među jedinicama lokalne samouprave koje su objavile samo jedan proračunski dokument, su i gradovi Trilj i Vrgorac.

- Prosječna transparentnost jedinica lokalne samouprave popravila se i za prošlu godinu iznosi 3,5. Prosjek transparentnosti se praktički udvostručio u posljednje četiri godine. Sve županije i velika većina gradovi lani su objavila četiri od pet potrebnih proračunskih dokumenata - istaknula je članica istraživačkog tima IJF-a Mihaela Bronić. Ona je pozvala jedinice lokalne samouprave da objavljuju prijedloge proračune i proračunske vodiče, a ne samo najvažnije proračunske dokumente što im je zakonska obveza.

- Samo objavljivanje svih proračunskih dokumenata ne znači punu transparentnost županija, gradova i općina, a i isto tako i građani moraju biti više zainteresirani za to kako se troši njihov novac – upozorila je ravnateljica IJF-a Katarina Ott. U Institutu ističu primjere općina koje su se rapidno popravile u objavljivanju proračunskih dokumenata poput Dugopolje, Posedarje i Rugvice koje u počecima istraživanja nisu objavljivali nijedan proračunski dokument, a sada ih objavljuju sve.

Najvišu prosječnu ocjenu transparentnosti imaju županije, 4,9, zatim slijede gradovi s 'četvorkom' te općine koje su ocijenjene s 3,3.

Na predstavljanju se nisu pojavili, iako najavljeni, ni ministar financija Zdravko Marić ni ministar uprave Lovro Kuščević, već su poslali svoje prve suradnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:08