Dobre vijesti?

Iduće godine očekuje se oko milijardu kuna poreznog rasterećenja za poduzetnike

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.10.2018. u 16:13

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.10.2018. u 16:13

Zagreb, 290816.
Ministarstvo poduzetnistva i obrta.
Ministar poduzetnistva i obrta Darko Horvat zajedno s poduzetnicima, korisnicima bespovratnih potpora, predstavio je projekte i dodijelio odluke o financiranju projekata koji su ispunili uvjete javnih poziva Ministarstva poduzetnistva i obrta.
Na fotografiji: Darko Horvat.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Ideje Darka Horvata nisu naišle na plodno tlo kod ekonomskih analitičara

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i nekolicine ministara s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), najavio da u idućoj godini očekuje oko milijardu kuna ukupnog rasterećenja poduzetnika.

Odgovarajući na pitanja novinara, Horvat je rekao kako je Ministarstvo gospodarstva u završnoj fazi dva akcijska plana. Jedan akcijski plan, kako je rekao, u 2019. godini će ukinuti i dokinuti veliki broj administrativnih barijera. U drugom akcijskom planu, koji će Ministarstvo završiti zajedno s HUP-om i svim zainteresiranim stranama, namjerava se kod neporeznih davanja anulirati opterećenje koje je izravni doprinos državnom proračunu.

Na pitanje što će se točno ukidati i smanjivati i kakav će to konkretan utjecaj imati na poslodavce, Horvat je rekao da se trenutno anuliranjem administrativnih i neporeznih davanja postiže rasterećenje od oko 600 milijuna kuna godišnje te kako će provedbom dva akcijska plana u 2019. godini rasterećenja biti i veća, na razini od oko milijardu kuna.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izjavila je kako su na sastanku poslodavci iznijeli ono što je za njih jako bitno i što je gorući problem - nedostatak radne snage i opterećenja za gospodarstvo.

- Znači, teme koje mi propagiramo su poznate i naravno s resornim ministarstvima pokušavamo vidjeti gdje je mogući prostor u idućoj godini da do toga i dođe - kazala je.

Upitana nedostaje li ovoj Vladi hrabrosti, Deranja je odgovorila: "Mislim da idu u dobrom pravcu, a mi bismo mu htjeli taj pravac malo ubrzati”.

Na novinarski upit misli li da Vlada treba prestati sanirati gubitaše i davati jamstva za ono što nema budućnost, Deranja je kazala da je potrebno utvrditi u kom pravcu se želimo razvijati i onda u tom pravcu ići. 

- A pokrivati gubitaše naravno da ne. Treba poticati one industrije koje izvoze, koje stvaraju novu dodanu vrijednost, a država treba prepoznati koje su to - istaknula je Deranja nakon sastanka u Vladi.