Slučaj hrvatske ustanove

'Iako smo pravna osoba ne možemo sudjelovati u natječaju za ekološka vozila!'

'Potrebne su izmjene Zakona o ustanovama koji je na snazi od 1993.', kaže Ćorluka
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kada se zagrebačka Ustanova za zdravstvenu njegu Ćorluka javila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s idejom da osigura državne subvencije za nabavu električnih bicikala svojem osoblju, dočekalo ju je neugodno iznenađenje.

- Iako smo pravna osoba, obaviješteni smo da nismo prihvatljiva vrsta korisnika sredstava Fonda po tom pozivu - kaže vlasnik te ustanove Pavo Ćorluka i predsjednik HUP-ove udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi. Drugim riječima, potvrđuje Ćorluka, zdravstvene ustanove u privatnom vlasništvu ne mogu se kandidirati za državne subvencije za kupnju električnih vozila, ali ni druge poticaje iz fondova EU.

Različit tretman

- Vidljivo je da se u Hrvatskoj radi podjela između javnog i privatnog sektora, odnosno prema osnivaču, pri čemu privatni ima drugačiji tretman nego kada je osnivač država ili jedinica lokalne (regionalne) samouprave - komentira Ćorluka i ističe da u našem zdravstvu ima 1200 privatnih ustanova s više od 2000 zaposlenih.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potvrdili su nam da natječajem na koji se javila Ustanova Ćorluka nisu bile obuhvaćene i udruge, no za njih će, najavili su, nagodinu biti raspisan poseban natječaj za kupnju električnih vozila.

- Javni poziv Fonda za pravne osobe za sufinanciranje kupnje električni učinkovitih vozila financiran je nacionalnim, a ne sredstvima iz fondova EU. Po kriterijima korisnici su mogle biti jedinice lokalne i regionalne samouprave, tijela državne uprave, trgovačka društva i obrtnici - pojašnjavaju u Fondu za zaštitu okoliša.

Kontradikcija

Pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u HUP-u, kako doznajemo, već su održali nekoliko sastanaka s predstavnicima više ministarstava o potrebi uključivanja ustanova u privatnom vlasništvu na natječaje za sredstva EU. Na njima su upozorili da su u drugim članicama Unije pravne osobe jednake u pristupu novcu iz europskih fondova bez obzira na oblik ili vrstu vlasništva.

- Potrebne su izmjene Zakona o ustanovama koji je na snazi od 1993. te je itekako zastario. S druge strane, Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja ne pravi razliku među poduzetnicima - ističe Ćorluka, skrećući pozornost na još jednu kontradikciju. Na ustanove se,tvrdi, primjenjuju financijski propisi za trgovačka društva, ali oni cijelu dobit moraju reinvestirati u poslovanje, a ne slobodno njome raspolagati.

Pet azilanata uklopili u tim

Privatne ustanove u zdravstvu uspješno koriste mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pod nazivom “Osposobljavanje na radnom mjestu”. Ustanova za zdravstvenu njegu Ćorluka zaposlila je pomoću te mjere HZZ-a pet azilanata. - Za azilante smo osigurali mentorstvo. Program traje šest mjeseci i mogu reći da se svih pet azilanata odlično uklopilo u naš tim - otkriva Pavo Ćorluka, koji se zauzima za poboljšanje te mjere HZZ-a kako bi se njome zaposlilo još više osoblja. Među ostalim, HZZ bi, smatra on, na sebe trebao preuzeti troškove učilišta, a poslodavcu bi trebalo omogućiti da sklopi ugovor na godinu dana s radnikom kojeg je zaposlio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:03