Apel poslodavaca

HUP od Vlade traži nove mjere za spas gospodarstva po principu 'nula prihoda,nula rashoda'

HUP traži otpis svih davanja, doprinosa, parafiskalnih nameta, raznih suvišnih članarina, a ne njihovu odgodu
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić, ministar financija Zdravko Marić
 CROPIX

- Nastavno na sjednicu GSV-a koja je održana u petak, Hrvatska udruga poslodavaca još jednom ističe nužnost da Vlada Republike Hrvatske hitno donese nove mjere za spas hrvatskog gospodarstva po principu „nula prihoda, nula rashoda“ - poručio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP je, kako tvrdi, više puta "jasno i nedvosmisleno prema Izvršnoj vlasti kao i prema javnosti, poručili što u ime poduzetnika i poslodavaca zahtijevaju", a riječ je o otpisu svih davanja, doprinosa, parafiskalnih nameta, raznih suvišnih članarina, a ne o odgodama davanja.

- To tražimo hitno! O odgodama možemo razgovarati za period „nakon korone“, a ne sada kada veliki broj hrvatskih poduzeća ne zna hoće li uopće postojati idući mjesec - upozorili su u HUP-u.

Usto, od svih dionika socijalnog dijaloga, kako su priopćili, očekuju visoku razinu odgovornosti, sagledavanje činjenica i argumentiranu raspravu, a ne "jeftini populizam kakav se sada pojavljuje u medijima i to iznošenjem iskrivljenih osobnih dojmova (poput insinuacija da HUP traži smanjenje plaća zdravstvenim djelatnicima i drugih neistina) sa sjednice instituta kojima nam svima treba omogućiti bolja rješenja za neizvjesnu budućnost".

- HUP još jednom ponavlja prioritetne mjere i skreće pozornost da smo i javno iznijeli cijeli niz mjera i preporuka za sve sektore gospodarstva i očekujemo da se prestane s politizacijom u ovom iznimno teškom vremenu za hrvatsko gospodarstvo. Hitna realizacija i odlučnost je ono što nam sada treba. Gubimo vrijeme, izgubit ćemo gospodarstvo. Ako izgubimo gospodarstvo, izgubit ćemo državu! - poručio je Majetić.

U nastavku donosimo sve što HUP od Vlade traži i što su do sada predložili.

HUP-ove PRIORITETNE MJERE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU

1. 3. ožujka predložili smo Vladi mjeru za očuvanje radnih mjesta kojom bi se isplaćivala potpora za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radnik ne radi,

2. Za vrijeme poslovne neaktivnosti poslodavci ne mogu plaćati doprinose i poreze s odgodom, država mora otpisati sva davanja

3. Nužna je obustava plaćanja svih obveznih članarina i naknada za vrijeme trajanja poslovne neaktivnosti i suzbijanja korona virusa

4. Otpis plaćanja prema JLS-ima: doprinosa, naknada i parafiskalnih nameta: spomeničke rente, komunalne naknade, vodne naknade, naknade za korištenje ljetne terase, takse na tvrtku, i druge obvezne namete

5. Ukidanje svih ostalih poreza i naknada za koncesije (ne odgoda!), za vrijeme trajanja krize.

6. Smanjenje stope poreza na dobit i odgoda plaćanja predujma poreza na dobit

7. Ukidanje obveze obračuna plaće/propisane godišnje osnovice za direktore

8. Uvesti obvezu plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji, i to počevši s razdobljem od 01. ožujka 2020. za isporuke koje su uslijedile nakon 01. ožujka 2020.

9. Obustava ovrhe za porezna davanja za vrijeme izvanrednog stanja, odnosno povlačenje ovrha za prisilnu naplatu poreza koje su aktivirane nakon 01. ožujka 2020.

10. Reprogramiranje i refinanciranje kredita

11. Osiguravanje međunarodnog protoka roba

12. Proglašenje više sile

13. Odgoda rokova predavanja izvještaja, obrazaca i završnih računa uslijed poteškoća uzrokovanih pandemijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:51