Telekomunikacijski div

Huawei isporučio čak 59 milijuna pametnih telefona u prvih nekoliko mjeseci ove godine

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.4.2019. u 17:04

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.4.2019. u 17:04

A staff member shows the new Huawei Mate X smartphone with 5G network provided by China Unicom and Huawei at the media center for the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) and the National People's Congress (NPC) in Beijing, China March 1, 2019. REUTERS/Jason Lee
Jason Lee / REUTERS

Huawei Mate X

Huawei, kineski telekomunikacijski div, ostvario je gotovo 40 posto veće prihode u prvim mjesecima ove godine nego u istom razdoblju lani. Prema jučer objavljenom kvartalnom izvješću, Kinezi su u ovoj godini uprihodili 26,7 milijardi dolara i isporučili ukupno 59 milijuna pametnih telefona.

Dio je to plana, navode u izvješću, da do kraja godine prodaju ukupno 250 milijuna uređaja diljem svijeta i preteknu južnokorejskog konkurenta Samsung.

Znakovito, iz Huaweija nisu objavili koliko su u plusu, navodeći tek da su u ovoj godini poslovali uz neto maržu osam posto veću nego lani.

Osim prodaje pametnih uređaja, kažu, skok u prihodima može se pripisati i fokusu na mrežnu infrastrukturu. Usprkos kampanji iz SAD-a koja, zbog sumnji na špijunažu, pokušava ostale zemlje uvjeriti da ne naručuju 5G opremu od Huawei, kineski se telekom u izvještaju pohvalio s 40 novih komercijalnih ugovora s velikim svjetskim teleoperatorima, ali i s više od 70 tisuća isporučenih 5G baznih stanica.

Usporedbe radi, švedski Ericsson, njihov konkurent u 5G sektoru, najavio je 18 sklopljenih ugovora, ali i 3 milijuna isporučenih baznih stanica s hardverom za 5G mrežu.