Zeleno svjetlo

HT preuzima Evo TV, ali pod četiri uvjeta

Mi možemo učiniti Evo TV profitabilnim jer je televizija naš temeljni biznis, istaknuo je potpredsjednik HT-a
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Cijena Evo TV usluge za korisnike bit će ista i ako je korisnici kupuju samostalno i u nekom od HT-ovih paketa, istaknuo je jučer Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik Hrvatskog Telekoma (HT), dodajući da će tu uslugu televizije, kao novi vlasnici, ponuditi i u paketu s fiksnim internetom.

- Budemo li Evo TV nudili u paketu s fiksnim širokopojasnim internetom, tada tom paketu nećemo diskontirati cijenu. Za korisnike to znači da će Evo TV imati istu cijenu kao i samostalna usluga do sada - objasnio je Đuranović. Znači, ako je mjesečna cijena usluge Evo TV do sada bila 70 kuna, a cijena HT-ova fiksnog interneta 150 kuna, novi HT-ov paket interneta i televizije stajat će 220 kuna.

To je jedan od četiri uvjeta koje je domaći teleoperator predložio, a na temelju kojih je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom) jučer i službeno odobrila preuzimanje tvrtke HP Produkcija, pružatelja Evo TV usluge, u vlasništvu Hrvatske pošte.

Četiri uvjeta

HT se još obvezao i da neće ugasiti Evo TV dok mu god vrijedi ugovor o koncesiji za DVB-T, digitalnu zemaljsku televiziju, s državnom tvrtkom Odašiljači i veze, a on istječe u listopadu 2021. godine. Također, s istekom te dozvole, HT će zatražiti produljenje. I na kraju, obvezao se da neće integrirati HP Produkciju, nego će bivša tvrtka Hrvatske pošte ostati kao tvrtka kći u vlasništvu HT-a.

- Iznimno sam zadovoljan ovakvom odlukom. Od potpisivanja ugovora o kupnji vjerovali smo da navedena transakcija neće negativno utjecati na stanje na tržištu te mi je drago što smo u provedenom postupku predloživši mjere to uspjeli i dokazati - komentirao je jučer Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a.

HT je s HP-om ugovor o kupnji stopostotnog udjela u društvu HP Produkcija, kojim bi svoj udio na Pay TV tržištu povećao za 8 posto i prisvojio 72.000 novih korisnika, potpisao još lani, u studenom. No, tada su se u cijelu priču uključili regulatori tržišta. Hakom je početkom siječnja donio privremeno rješenje kojim se akvizicija obustavlja dok se ne provedu dodatne analize jer bi to, kako je onda pojašnjeno, “moglo imati značajan učinak na tržišno natjecanje”.

Nakon što je proučio cijeli slučaj, regulator je akviziciju uvjetno dopustio te HT-u nametnuo četiri uvjeta, “uz obvezu poštovanja mjera kojima se nastoje otkloniti potencijalni štetni učinci”.

Popusti

Mjere su usmjerene na zaštite usluge i njezin opstanak na tržištu, što je u interesu krajnjih korisnika, te na onemogućavanje davanja popusta na Evo TV uslugu kada se ona prodaje u paketu s uslugom pristupa internetu, čime se štiti tržišno natjecanje, stoji u pojašnjenju Hakoma.

Iz HT-a nisu htjeli komentirati navode Mire Bulja, saborskog zastupnika Mosta, koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare okolnosti u kojima je HT kupio Evo TV ocijenio “sumnjivim i čudnim”, a ustvrdio je i da se uništila uspješna tvrtka u državnom vlasništvu kako bi se tako obezvrijeđena isporučila u strane privatne ruke, HT-u. Međutim, kako smo neslužbeno doznali, HP Produkcija nikad nije bila osobito uspješna ni profitabilna. Od samog početka poslovanja, još 2012. godine, Evo TV je, prema neslužbenim informacijama, godinu završavao s gubicima većim od 10 milijuna kuna usprkos prihodima od 57 milijuna kuna, koliko je prijavio za 2017. godinu.

Rješavanje problema neprofitabilnosti Evo TV-a bit će u fokusu HT-a, kaže Đuranović.

- Mi možemo učiniti Evo TV profitabilnim jer je televizija naš temeljni biznis. Ambicija nam je dodatno razvijati uslugu i učiniti je sadržajnijom i boljom - istaknuo je potpredsjednik HT-a i dodao da je tržište Pay TV usluga u Hrvatskoj, u odnosu na Europu, još slabo razvijeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:03