Upozorenje

Hrvatskom društvu i tržištu štete karteli koji razmjenjuju poslovno osjetljive informacije

Svrha takvih kartela je, kako je pojasnio Josip Zaher što veći profit i bolji položaj u društvu
Mlden Cerovac i Marija Vučković
 Tomislav Krišto / Hanza Media

U hrvatskom su društvu velik problem karteli koji međusobno razmjenjuju poslovno osjetljive informacije i na taj način štete tržištu, zaključak je Međunarodne konferencije Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) održane u srijedu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Svrha takvih kartela je, kako je pojasnio Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije, što veći profit i bolji položaj u društvu, a “značajna je uloga profesionalnih udruženja da prošire svoja znanja i nastoje da njihovi članovi postupaju sukladno propisima”. S njim se složio Damir Kaufman, glavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- U svakoj tranziciji postoje gubitnici. Tako i u tržišnom natjecanju vidimo cijeli niz onih koji gube različite interese pa se udružuju u različite saveze koji su u našem društvu prilično jaki. Mi koji se nalazimo s druge strane i provodimo reforme također moramo biti u savezu i zajedno im se suprotstaviti - smatra Kaufman.

A da su te riječi provedene i u djelo pokazuje činjenica da je Ministarstvo u tu svrhu povećalo proračun Agencije s 11 na 14 milijuna kuna te je u AZTN-u broj zaposlenih porastao s 44 na 50-ak, pojasnio je Damir Kaufman.

No, nije Ministarstvo gospodarstva jedino kojemu je važno riješiti problem kartela u Hrvatskoj, kao što niti povećanje radnika u regulatorskoj agenciji nije dovoljno za navedeno, složili su se govornici, dok je predsjednik Vijeća AZTN-a naveo još jedan problem.

- Sudovi nemaju jasan smjer u pogledu odluka Agencije u slučajevima kartela. AZTN je u posljednjih nekoliko godina donio nekoliko značajnih odluka koje se tiču kartela, no nažalost te su odluke pale na Visokom upravnom sudu, dok su pak neke pravomoćne odluke Visokog upravnog suda pale na Ustavnom sudu - požalio se Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća AZTN-a, a na njega se nadovezala Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede.

- Vrlo je tanka linija između razmjene dozvoljenih i nedozvoljenih informacija, a uz djelovanje regulatora, bitna je i suradnja svih aktera na tržištu te poštivanje zakona. U izazovu donošenja zakona i propisa koji reguliraju pravila tržišnog natjecanja, moramo imati i na umu da oni ne donesu preveliko birokratsko opterećenje - objasnila je Vučković te se pohvalila zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom usvojenim prošle godine za koji kaže da su “članovi Hrvatske udruge poslodavaca rekli da bi tako svi zakoni trebali izgledati”.

Tema same konferencije bila je upravo razmjena informacija među konkurentima te dogovori o cijenama ili elementima cijene s naglaskom na ulogu strukovnih udruženja i komora, a u sklopu konferencije održane su i dvije panel rasprave - "Razmjena informacija s naglaskom na kartelne sporazume" i "Razmjena informacija u okviru komora ili udruženja poduzetnika - što je dopušteno, a što je zabranjeno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:13