Renato Librić

Hrvatski poduzetnik u Silicijskoj dolini zbog prevare osuđen na tri godine zatvora

Tužitelji su naglasili da se radi o 'pomno osmišljenoj i elaboriranoj financijskoj malverzaciji'
Renato Librić
 Facebook

Hrvat Renato Librić, izvršni direktor američke startup tvrtke Bouxtie, ovoga je tjedna u SAD-u osuđen na 36 mjeseci zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 1,5 milijuna dolara, javlja The Register.

Prema navodima iz optužnice, Librić je proglašen krivim za lažiranje potpisa na službenim dokumentima poduzeća s ciljem obmanjivanja investitora i generiranja dobiti od 1,5 milijuna dolara.

Zahvaljujući popularnoj mobilnoj aplikaciji imena Bouxtie kojom se proces poklanjanja korporativnih darovnih kartica personalizira i pojednostavljuje, Librićeva se istoimena startup tvrtka posljednjih godina uspješno profilirala na američkom i kanadskom tržištu. Prema njegovim navodima, usluge Bouxtieja su koristili brojni renomirani klijenti poput korporacija Nike, Starbucks, Sephore, Amazona i trgovačkog lanca Macy's.

Librić je pod svaku cijenu želio unaprijediti svoje poslovanje kako bi se profilirao na konkurentom američkom tržištu. Bez izdašne ušteđevine, boljeg poslovnog profila i stvarnih ponuda za otkup startup tvrtke, to nije bilo tako lako ostvarivo. Američko tužiteljstvo smatra da je to potaknulo Librića da upotrijebi nezakonite metode za ostvarenje poslovnog cilja, odlučivši falsificirati sva ti ključna preduvjeta.

Tijekom sudskog procesa, tužiteljstvo je navelo da je optuženi osmislio lažnu priču o svom djetinjstvu u Hrvatskoj i motivima odlaska iz domovine. Tako je i u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista prije dvije godine Librić ponovio tvrdnju rečenu u američkom izdanju Forbesa - da je motiv njegova odlaska u SAD bio savjet britanskog poduzetnika Richarda Bransona da 'svoju tvrtku otvori u Silicijskoj dolini jer je to jedino dovoljno veliko tržište za njegovu viziju'. U istom intervjuu za Forbes, Librić je istaknuo da postoje tri velika potencijalna investitora koja su pokazala interes za otkup njegove startup tvrtke te da se odlučio za onaj od 300 milijuna dolara. Unatoč tome što je američko tužiteljstvo tijekom sudskog procesa istaknulo da je već tada Librić obmanjivao javnost neistinama i hiperbolama, u tome periodu još se nije poslužio protuzakonitim metodama financijskih malverzacija.

Nedugo nakon intervjua za američko izdanje Forbes, Librić je lažirao potpis na službenom dokumentu tvrtke, želeći ostaviti dojam da postoje stvarni zainteresirani kupci za njegov startup. Istovremeno, lažirao je i službeno bankovno priopćenje u kojem je prikazao da Bouxtie na računu ima više od 2 milijuna dolara, iako je u stvarnosti imao neznatno više od 7,600 dolara. Također, lažirao je i potpise članova uprave kojima je investitorima garantirao da će novac koji ulože u tvrtku poslužiti kao svojevrstan 'kredit' za kasnije udjele u dionicama.

U početku je djelovalo kao da je uspio u svom naumu. Tvrtka Moose Run iz američke savezne države Nevade investirala je 1,5 milijuna dolara u Bouxtie. Librić im je obećao 4 posto udjela u tvrtki, ali i dobru zaradu tijekom budućih mjeseci. Međutim, uskoro se ispostavilo da poduzeće na tržištu ne reagira onako kako bi trebalo prema prezentiranim poslovnim uspjesima, što je potaknulo nadležna tijela da pokrenu istragu. Stručnjacima nije trebalo dugo da zaključe kako je Librić obmanjivao investitore, pa je američki federalni sud ovoga proljeća protiv njega podignuo optužnicu.

Librićev je odvjetnik naglasio da je riječ o sredovječnom tehnološkom vizionaru koji je učinio 'tragičan propust' u želji da 'ostvari svoje snove', ali su tužitelji naglasili da se radi o 'pomno osmišljenoj i elaboriranoj financijskoj malverzaciji'.

Epilog sudskog procesa koji je trajao četiri mjeseca bio je priznanje krivnje optuženika Renata Librića zbog kojeg je dobio manju zatvorsku kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:52