Dan inženjera

Hrvatski inženjerski savez obilježio svoj dan zahtjevom za promjenama u sustavu ovlaštenja

Hrvatski inženjerski savez okuplja 20 tisuća inženjera kroz 37 udruga
prof. dr. sc. Vjera Krstelj

Tražimo da hrvatski inženjeri uživaju ista prava na europskom tržištu rada kao i njihove europske kolege, poručila je na proslavi Dana inženjera Hrvatske predsjednica Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS) Vjera Krstelj.

Prema riječima predsjednice HIS-a, jedan od uzroka zbog kojeg se hrvatski inženjeri ne mogu se ravnopravno uključiti u projekte i poslove koji se nude na europskom tržištu je, prema njezinim riječima, i nedovoljna razina pouzdanosti u davanju ovlasti za domaće stručnjake tehničke struke.

- Uštedjet ćemo vrijeme te postići veću razinu pouzdanosti i sigurnosti ako u raspored ovlasti za domaće stručnjake tehničke struke, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu, uključimo tehnološki prihvatljiv i pouzdan sustav, posebno u današnje vrijeme kada se kompetencije gotovo danomice mijenjaju i usklađuju - upozorila je predsjednica HIS-a, koji okuplja 20 tisuća inženjera kroz 37 udruga.

Kao glavne teme skupa kojim je obilježen Dan inženjera, uz usklađivanje inženjerskih ovlaštenja temeljem kompetencija, najavljeni su tehnološka revolucija 4.0, inovacije, uloga ovlaštenih kemijskih inženjera u hrvatskom gospodarstvu te inženjerstvo i regulirane profesije na primjeru građevinske struke.

O spomenutim tematskim cjelinama govorili su, među ostalima, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske Vladimir Andročec, dekan Kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Bolanča, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga i predsjednik Vijeća tehničkog područja Sveučilišta u Zagrebu Bruno Zelić.

Hrvatski inženjerski savez član je europskog udruženja FEANI, koji objedinjuje 34 nacionalne europske članice s približno tri milijuna i 500 tisuća inženjera u Europi. Jedna od ostvarenih inicijativa FEANI-ja je uspostava jedinstvene inženjerske iskaznice koja omogućava mobilnost na europskom tržištu rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07