Veliki skup

Hrvatska, zemlja 'četiri i' - inovacija, investicija, industrije i izvoza

Hrvatska je, ocjenjuju organizatori, zanimljiva potencijalnim ulagačima, djelomično i kao ulaz u EU
Darko Horvat
 Boris Kovačev / CROPIX

“Investicijama i inovacijama za konkurentniju Hrvatsku” naziv je ovogodišnjeg, 23. po redu Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, koje će se od 25. do 27. travnja održati u hotelu Olympia Sky u Vodicama, a organizira ga Ministarstvo gospodarstva.

U fokusu ovogodišnjeg savjetovanja je, sukladno najavama, privlačenje investicija i preobrazba Hrvatske u zemlju “četiri i” - inovacija, investicija, industrije i izvoza. Hrvatska je, ocjenjuju organizatori, zanimljiva potencijalnim ulagačima, djelomično i kao ulaz u EU. Unatoč tome, dodaju, tek treba biti otkrivena kao investicijska destinacija i zemlja ogromnih potencijala.

Prema podacima HNB-a, stranci su u hrvatsko gospodarstvo od 1993. do kraja prošle godine uložili ukupno oko 33,7 milijardi eura. Iako se ne radi o malom iznosu, Hrvatskoj, davno su ocijenili stručnjaci, kronično nedostaju greenfiled investicije, koje bi potaknule proizvodnju, izvoz i zaposlenost. Ipak, i na tom planu posljednjih godina ima promjena, posebno u turističkom sektoru.

“Zadatak nam je da učinimo Hrvatsku zemljom koja proizvodi i izvozi usluge i robu, a zadržava ljude”, poruka je organizatora.

Jedan od najznačajnijih panela Nacionalnog savjetovanja je “Pitaj Vladu”, čiji će moderator biti poduzetnik Saša Cvetojević. Među članovima Vlade čije se sudjelovanje najavljuje na panelu su Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, zatim Darko Horvat, ministar gospodarstva, pa Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Lovro Kuščević, ministar uprave, i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, te Andrija Mikulić, glavni državni inspektor. Moguće je i sudjelovanje još nekih ministara, tvrde organizatori.

Savjetovanje u Vodicama svake godine okuplja velik broj poduzetnika, kao i predstavnika lokalnih i državnih vlasti, institucija i agencija, te je prilika za razmjenu iskustava. Osim poticanja investicija, na savjetovanju će se raspravljati i o gaming industriji i inovacijama, a Zlatko Dalić, izbornik, govorit će o sportu kao izvoznom proizvodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:44