Podaci Eurostata

Hrvatska s najnižom godišnjom stopom inflacije u Europskoj uniji u travnju

U skupini zemalja s izrazito niskim stopama inflacije mjerene HICP-om izdvojene su još Danska i Portugal
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Hrvatska je u travnju ove godine imala najnižu godišnju stopu inflacije u Europskoj uniji (EU), više nego upola nižu od prosjeka u EU i eurozoni, pokazalo je u petak najnovije izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je u ovogodišnjem travnju pala na 0,8 posto, s 1,1 posto u prethodnom mjesecu, objavio je Eurostat.

U travnju prošle godine iznosila je 1,4 posto. U skupini zemalja s izrazito niskim stopama inflacije mjerene HICP-om izdvojene su još Danska i Portugal, u visini za nijansu većih 0,9 posto. Najveći rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bilježila je u travnju Rumunjska, od 4,4 posto, a slijedi Mađarska, s inflacijom od 3,9 posto.

U usporedbi s mjesecom ranije, u travnju je godišnja stopa inflacije smanjena u šest zemalja EU-a, stagnirala u dvije, a uvećana u njih 19, napominju u Eurostatu. Na razini 28-članog EU-a rast potrošačkih cijena na godišnjoj je razini ubrzao na 1,9 posto, s 1,6 posto u prethodnom mjesecu.

To je ujedno njihov najbrži rast od studenoga lani, kada je dosegnuo dva posto. Prije 12 mjeseci inflacija je iznosila 1,5 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće. U izvješću napominju da nisu raspolagali jedino podacima iz Velike Britanije.

Potvrđena prva procjena za eurozonu

U 19-članoj eurozoni godišnja inflacija u travnju je ubrzala na 1,7 posto, u skladu s prvom procjenom Eurostata, objavljenom 3. svibnja. U ožujku je iznosila 1,4 posto, a u istom mjesecu godine ranije 1,2 posto, pokazalo je najnovije izvješće statističkog ureda EU-a. Time se dinamika rasta cijena u zoni primjene zajedničke europske valute približila razini koju cilja Europska središnja banka (ECB), od tek nešto ispod dva posto.

Najviše su jačanju godišnje stope inflacije ponovno doprinijele usluge, s 0,86 postotnih bodova. Slijede energenti s 0,51 bodom, te hrana, alkohol i duhanski proizvodi s 0,29 postotnih bodova, kaže se u izvješću.

Promatrano po glavnim sastavnicama HICP-a, najviše su u travnju na godišnjoj razini porasle cijene energenata, za 5,3 posto. U istom su postotku bile uvećane i u ožujku. Slijede usluge koje su u godinu dana poskupile 1,9 posto, nakon 1,1-postotnog rasta njihovih cijena u ožujku, pokazuju izračuni statističkog ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:03