Pozitivan trend

Hrvatska s bržim rastom proizvođačkih cijena u veljači, dok je u EU rast cijena usporio

Sporiji rast proizvođačkih cijena bilježila je u veljači i eurozona, za 0,1 posto u odnosu na siječanj
Ilustracija, radnici Končara
 Davor Pongračić / Hanza Media

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni usporile su u veljači dok je u Hrvatskoj njihov rast ubrzao, pokazalo je u utorak najnovije izvješće europskog statističkog ureda. U industriji EU-a proizvođačke su cijene u veljači porasle 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su uvećane 0,3 posto.

Sporiji rast proizvođačkih cijena bilježila je u veljači i eurozona, za 0,1 posto u odnosu na siječanj kada su prema revidiranim Eurostatovim podacima porasle 0,3 posto. Prema izračunima europskog statističkog ureda, najviše su na području EU-a na mjesečnoj razini rasle cijene u energetskom sektoru, za 0,7 posto. Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u veljači stagnirale, pokazuju Eurostatovi izračuni. I eurozona je u veljači bilježila najizrazitiji rast cijena u energetskom sektoru, za 0,2 posto na mjesečnoj razini. Pad cijena zabilježio je samo sektor intermedijarnih dobara, za 0,1 posto.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene na razini eurozone su stagnirale. Među zemljama EU-a najveći je rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježila Slovačka, za 1,8 posto. Slijede Bugarska, s 1,5 posto, te Latvija i Grčka, s po 1,2 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači porasle 0,5 posto u odnosu na siječanj kada su uvećane 0,1 posto, pokazuju Eurostatovi podaci. Najveći pad proizvođačkih cijena zabilježen je u industriji Estonije, za 1,5 posto. Slijede Danska s padom cijena za 0,6 posto, te Portugal, s padom za 0,5 posto.

Ravnomjeran rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u veljači porasle 3,1 posto, nakon revidiranog 2,9-postotnog rasta u siječnju. Pritom je daleko najveći rast zabilježen u energetskom sektoru, za 7,8 posto. Ako se isključi energetika, cijene su porasle 1,4 posto. Na razini eurozone proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u veljači porasle na godišnjoj razini tri posto, nakon 2,9-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Daleko najveći rast bilježio je energetski sektor, za osam posto. Ako se isključi sektor proizvodnje energenata, cijene su porasle 1,2 posto.

Među zemljama EU-a, najveći je skok proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u veljači na godišnjoj razini zabilježila Latvija, za 6,6 posto, potom Cipar, za 6,5 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači na godišnjoj razini porasle 1,6 posto, nakon 0,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu. Pad cijena na godišnjoj razini nije zabilježen u niti jednoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:08