Ništa od postupka

Hrvatska odvjetnička komora odbacila prijavu protiv Borisa Šavorića u 'slučaju Borg'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.1.2019. u 9:26

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.1.2019. u 9:26

Zagreb, 291018.
Nacionalna sveucilisna biblioteka.
Promocija knjige Martine Dalic Agrokor: slom ortackog kapitalizma u izdanju Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Boris Savoric.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Odvjetnik Boris Šavorić

Hrvatska odvjetnička komora i službeno je potvrdila, da je nakon višemjesečnog postupka odbacila prijavu protiv odvjetnika Borisa Šavorića, jednog od članova neformalne radne skupine koja je pisala Lex Agrokor (u javnosti poznate pod imenom Borg), neslužbeno doznaje N1.

Prijavu protiv odvjetnika Šavorića podnijela je ruska VTB banka koja je smatrala da je odvjetnik Šavorić prekršio zakonske i etičke norme ponašanja odvjetnika.

Naime, odvjetnik Šavorić istodobno je bio pravni zastupnik VTB banke, i član radne skupine koju je oformila Vlada Republike Hrvatske.

- Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore je nakon provedenog disciplinskog postupka, utvrdilo da nema dokaza da bi odvjetnici Boris Šavorić i Toni Smrček počinili teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva u smislu odredbi Zakona o odvjetništvu, Statuta Hrvatske  odvjetničke komore te Kodeksa odvjetničke etike, a slijedom čega je donijelo odluku o obustavi navedenog disciplinskog postupka - odgovorili su jučer o ovome slučaju iz Hrvatske odvjetničke komore. Ovaj odgovor potpisao je disciplinski tužitelj Komore Alen Jakobović.

Osim ovog šturog priopćenja, drugi se detalji o samome postupku nisu mogli dobiti. Prema neslužbenim informacija Odvjetnička komora je tijekom postupka protiv prijavljenog odvjetnika zatražila mišljenje o Vlade, USKOK-a i VTB banke.

Vlada RH zastupala je stav da je "BORG skupina" bila formalna radna skupina Vlade. USKOK je u svojem mišljenju naveo da o slučaju Lex Agrokor i skupine Borg nije pokrenut nikakav postupak državnog tužiteljstva. VTB banka je u svojem stavu zastupala stav da je odvjetnik Šavorić kriv jer je istodobno zastupao i VTB banku i bio član radne skupine.

Odvjetnička komora je, kako navodi N1 televizija, zatražila od VTB banke i dostavu punomoći o zastupanju, ali prije nego što je VTB dostavio tražene dokumente, postupak je obustavljen i prijava odbačena uz obrazloženje da VTB nije na vrijeme dostavio zatražene dokumente.