Ekološki zahtjevi Bruxellesa

Hrvatska nedovoljno reciklira baterije i akumulatore, ali sve je bliže ciljevima EU-a

Rabljene baterije i akumulatori u EU najviše se recikliraju u Belgiji i Luksemburgu
Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Sa samo oko 29 posto korištenih baterija i akumulatora koji se recikliraju, Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice članica EU-a po ispunjavanju propisa Unije o reciklaži, pokazuju novi podaci euro-statističara.

Prema tim podacima, koji se odnose na 2016., a u hrvatskom slučaju na 2015. godinu, rabljene baterije i akumulatori manje se recikliraju u samo dvije članice Unije - Cipru, 28 posto, i Rumunjskoj, samo 21 posto. Prosjek na razini EU iznosi oko 44 posto, a u susjednoj Sloveniji, primjerice, reciklira se 36 posto rabljenih baterija i akumulatora. Baterije i akumulatori u EU se najviše recikliraju u Belgiji, 71 posto, i Luksemburgu, 63 posto, te u Mađarskoj, 53 posto, koja je po tome i najbolje pozicionirana nova članica Unije.

Iako Hrvatska po reciklaži korištenih baterija i akumulatora loše stoji u usporedbi s drugim članicama Unije, podaci Eurostata pokazuju da iz godine u godinu ipak bilježimo napredak. Tako smo, primjerice, još 2014. reciklirali samo 19 posto rabljenih baterija i akumulatora, a već godinu kasnije 29,3 posto. Ipak, još smo daleko od Unijina cilja da u reciklažu ode 45 posto rabljenih baterija i akumulatora.

Taj je cilj Bruxelles postavio kako bi umanjio negativne učinke bačenih rabljenih baterija i akumulatora na okoliš. No, valja naglasiti kako ni EU u cjelini još nije ispunila navedeni cilj eurokrata. Naime, s 43,7 posto prikupljenih rabljenih baterija i akumulatora za reciklažu, Unija se jako približila, ali još nije ispunila vlastiti ekološki cilj, proizlazi iz podataka Eurostata.

Inače, taj je cilj iz direktiva EU-a, primjećuju euro-statističari, u 2016. ispunilo nešto više od polovice članica Unije, njih 15. Od preostalih 13 članica, osam nije ispunilo ciljeve iz direktive, a pet ih nije ni dostavilo podatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:35