Podaci Eurostata

Hrvatska među zemljama s najnižom stopom inflacije u EU, ispred nas samo Portugal i Grčka

U eurozoni je inflacija u ožujku kliznula na 1,4 posto, a u Hrvatskoj je 1,1 posto
 Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatska je među zemljama Europske unije s najnižim stopama inflacije u ožujku, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U ožujku je godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) na razini Europske unije iznosila 1,6 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na veljaču, utvrdili su u Eurostatu.

Identičnu je stopu inflacije EU bilježio i u prošlogodišnjem ožujku.

U eurozoni je inflacija u ožujku kliznula na 1,4 posto, izjednačivši se također s razinom iz istog prošlogodišnjeg mjeseca. U veljači iznosila je 1,5 posto.

Prema Eurostatu dostupnim podacima, najvišu je stopu inflacije mjerenu HICP-om u ožujku bilježila Rumunjska, od 4,2 posto. Slijede Mađarska s 3,8 posto i Nizozemska s 2,9 posto.

Najniža je bila u Portugalu, gdje je iznosila 0,8 posto. Slijede Grčka s jedan posto, te Hrvatska, Irska, Italija, Cipar i Finska s 1,1 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

To znači da je u ožujku stopa inflacije mjerena HICP-om u Hrvatskoj bila za 0,3 postotna boda viša nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na ožujak 2018. smanjena je za 0,1 postotni bod.

Velika je većina zemalja EU-a - njih devetnaest - u ožujku bilježila više stope inflacije nego u prethodnom mjesecu. U njih šest stopa inflacije bila je viša nego u veljači a u dvije ostala je nepromijenjena, utvrdio je Eurostat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49