Turistička 2018.

Hrvatska među prvima po udjelu stranaca u turizmu, ali i po rastu broja domaćih noćenja

AUTOR:

OBJAVLJENO:

23.1.2019. u 15:17

AUTOR:

OBJAVLJENO:

23.1.2019. u 15:17

Split, 020918.
Umjereno jugo i poluoblacno vrijeme nije omelo kupace i rekreativce na plazi Bacvice koji uzivaju u kupanju, suncanju i piciginu.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Ilustracija

Turisti su u Hrvatskoj lani ostvarili ukupno 89,4 milijuna noćenja, što je 3,9 posto više nego u 2017. godini. Najveći dio noćenja, čak 83 milijuna, ili gotovo 93 posto, ostvarili su strani turisti, što Hrvatsku po udjelu noćenja stranaca u ukupnom broju noćenja turista svrstava na visoko treće mjesto u EU, iza Malte i Cipra, pokazuju podaci euro-statistike.

Dvije otočne članice EU-a jedine imaju veći udio noćenja stranaca u ukupnom broju noćenja turista. Na Malti je udio noćenja stranaca lani iznosio čak 96 posto, dok je na Cipru dosegao 95 posto. S druge strane, najmanji udio stranaca u ukupnim noćenjima turista u EU lani je imala Rumunjska, samo 19 posto, za kojom slijede Poljska, s udjelom od 20 posto, i Njemačka, s udjelom stranaca od 21 posto, podaci su Eurostata.

Iako strani turisti dominiraju u hrvatskom turizmu, Hrvatska ima i jaku domaću komponentu u turističkom prometu. Štoviše, domaća komponenta raste, o čemu dovoljno govori i podatak da je broj domaćih noćenja lani u Hrvatskoj porastao 8,4 posto u odnosu na 2017. godinu. To nas opet svrstava na treće mjesto na ljestvici EU - ponovno iza Cipra i Malte, dvije male otočne članice, koje su lani imale rast domaće komponente u noćenjima turista od 10,6 posto, koliko je više domaćih noćenja ostvareno na Cipru, i 8,6 posto, koliko je taj rast iznosio na Malti. Jedine dvije članice Unije koje su lani zabilježile pad broja noćenja domaćih turista bile su, pokazuju podaci Eurostata, Grčka, s padom od 7,3 posto u odnosu na godinu ranije, i Luksemburg, s 4,5 posto manje noćenja domaćih turista.

U EU kao cjelini lani je zabilježeno više od 3,1 milijarde noćenja turista, što predstavlja rast od 2,2 posto u odnosu na godinu ranije. Stranci su u EU lani ostvarili više od 1,4 milijarde noćenja, ili dva posto više nego u 2017., dok su domaći turisti ostvarili gotovo 1,7 milijardi noćenja, ili 2,3 posto više nego u 2017. godini.

Najveće stope rasta broja noćenja turista u 2018. imale su Latvija, 8,3 posto, Litva, 7,7 posto, i Malta, 6,5 posto. S druge strane, najveći pad broja noćenja turista u istom razdoblju imali su Luksemburg, 4,3 posto, Irska, 1,5 posto, i Španjolska, 0,9 posto.

Naravno, apsolutne brojke daju bitno drukčiji poredak na ljestvici. Najveći broj noćenja turista u EU lani je, prema podacima euro-statističara, imala Španjolska, čak 467 milijuna. Slijedi Francuska, s 444 milijuna noćenja, pa Italija, s 429 milijuna noćenja, i Njemačka, čiji su turistički kapaciteti ostvarili ukupno 419 milijuna noćenja turista, pokazuju podaci Eurostata.