Digitalizacija

Hrvatska kaska za ostalim članicama EU: Pristup internetu kod nas je još uvijek preskup

Ekonomski institut upozorava da Hrvatska zaostaje u digitalizaciji
Ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Hrvatska zaostaje u digitalizaciji za ostalim članicama EU, upozorava se u novim Sektorskim analizama zagrebačkog Ekonomskog instituta, posvećenim stanju na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu.

“Za Hrvatsku je karakteristična općenito niska pozicija i značajno zaostajanje za drugim zemljama EU u području digitalizacije, osobito u području povezivosti. Pozitivnih pomaka ima, ali su dosta spori i nedostatni za dostizanje prosjeka EU”, ocjenjuje se u publikaciji.

Pomak Hrvatske na Unijinoj ljestvici potvrđuje i indeks digitalnog gospodarstva i društva (DESI), prema kojem je naša zemlja skočila s 23. na 22. mjesto. Taj se napredak povezuje s natprosječnim korištenjem internetskih sadržaja i procesom digitalizacije poduzeća. Unatoč tome, Hrvatska ostaje jedna od najslabije digitaliziranih zemalja u EU, u skupini s Rumunjskom, Bugarskom i Grčkom.

Uz to, Hrvatska uvelike zaostaje za drugima u EU, upozorava se, i po korištenju brzih mreža nove generacije, posebno po upotrebi ultrabrzog širokopojasnog pristupu internetu.

“Cijene pristupa širokopojasnom internetu putem nepokretne mreže u Hrvatskoj su među najvišima u Europi”, stoji u analizi. U studiji podsjećaju i na izvješća Bruxellesa, u kojima se upozorava na vrlo visoku koncentraciju tržišnog udjela u rukama jednog operatora, kao i na nedovoljan interes za gradnju komunikacijske infrastrukture u ruralnim dijelovima zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20