Značajni rast

Hrvatska je u 2017. od turizma uprihodovala 9,5 milijardi eura od stranih gostiju

Ministar Gari Capelli poručio je: "Ove godine očekuje nas gotovo milijarda eura investicija"
Plaža Banje u Dubrovniku
 Nikša Duper / Hanza Media

Hrvatska je u prošloj godini ostvarila prihode od turizma od stranih gostiju u iznosu od gotovo 9,5 milijardi eura, što je 10 posto više nego u 2016. godini, kada su prihodi od turizma iznosili nešto više od 8,6 milijardi eura, pokazuju podaci Ministarstva turizma i Hrvatske narodne banke.

Kada se tome dodaju i prihodi od domaćih gostiju, koji su značajna komponenta u turističkom sektoru, hrvatski je turizam u prošloj godini ukupno uprihodovao više od 11 milijardi eura, ocijenio je Gari Cappelli, ministar turizma. I u segmentu ukupnih prihoda od turizma, koji uključuje i domaću komponentu, riječ je o rastu od 10 posto u odnosu na 2016. godinu.

- Ove godine očekuje nas gotovo milijarda eura investicija, čime će se još više unaprijediti naša ponuda, a uz planirane zakonodavne izmjene te reformske mjere ove Vlade, siguran sam kako će hrvatski turizam u budućnosti biti još uspješniji - poručio je Cappelli.

Rast prihoda od turizma od 10 posto u segmentu stranih gostiju registriran je i u posljednjem tromjesečju prošle godine, ističu u Ministarstvu turizma. Naime, u razdoblju od početka listopada pa do kraja prosinca prošle godine prihodi od turizma iznosili su 807 milijuna eura, dok su u istom razdoblju 2016. iznosili 733 milijuna eura.

Najbolja turistička godina povećala je i značaj turizma za hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Tako je udio prihoda od turizma u hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) lani dosegao 19,6 posto, dok je godinu ranije taj udio bio 0,7 postotnih bodova manji, zaključuju u Ministarstvu turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:17