Dobri odnosi

Hrvatska je prošle godine zaradila 51,3 mil. eura na izvozu u Izrael, a brojke još rastu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.7.2018. u 12:25

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.7.2018. u 12:25

Hrvatska gospodarska komora

Marko Jurčić (HGK), Vlado Rendulić (APIS IT), Janja Kulić (KULIĆ I SPERK REVIZIJA), Darko Grbac (Đuro Đaković specijalna vozila), Melida Ivković (AIK), Ivan Barbarić (HGK), Damir Petričević (Petričević grupa), Denis Matijević (Marinada)

- Hrvatska i Izrael prijateljske su zemlje s odličnim bilateralnim odnosima i porastom u suradnji. U samo prvom kvartalu 2018. naši su gospodarski odnosi porasli za 35 posto – naglasio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Izraelsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Tel Avivu.

Naime, trgovinska razmjena između Hrvatske i Izraela u 2017. iznosila je 65,6 milijuna eura, a skoro 80 posto tog iznosa odnosi se na hrvatski izvoz. Izraelci iz Hrvatske najviše uvoze naftna ulja, cement, željezničke lokomotive i lijekove, dok mi uvozimo njihove insekticide i pesticide te uređaje za pohranu podataka i tiskarske boje.

Na izraelskom tržištu posluje, primjerice, tvrtka Pozamanterija-mtč specijalizirana za tehnički tekstil za vojnu opremu i to već dvije godine. Osim nje, na tom se tržištu pet godina zadržala i Marinada, koja ondje najviše izvozi kompote, a u razgovorima je i kompanija Đuro Đaković specijalizirana vozila. Ta hrvatska tvrtka namjerava s Izraelcima izraditi vojna vozila za druga tržišta.

- Izrael ima snažno razvijeno vojnu industriju, a uglavnom se suradnja koja počne na tom području prelije i na civilne industrije – objasnio je direktor izraelskog Instituta za izvoz Gadi Arieli dodajući da im je Hrvatska ključ za ulazak na jedinstveno europsko tržište. Osim u vojnoj industriji, hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, koje je trenutno u posjeti Izraelu, najviše prostora za razvoj suradnje vidi u poljoprivredi, prehrambenoj i obrambenoj industriji, energetici, zdravstvu i turizmu.

Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Hrvatsko-izraelski gospodarski forum u Tel Avivu