Svečana inauguracija

Hrvatska je dobila akreditiranu CFA udrugu koja okuplja vrhunske financijske analitičare

Riječ je o udruzi koja okuplja investicijske stručnjake koji su završili prilično rigorozni CFA program
Petar Vlaić, Zoran Stanković, Ante Žigman, Ivana Gažić, Damir Čukman
 Željko Puhovski / CROPIX

Hrvatska je dobila svoju licenciranu Chartered Financial Analyst (CFA) udrugu, a u ponedjeljak je i službeno inaugurirana u globalnu zajednicu CFA udruženja. Riječ je o udruzi koja okuplja investicijske stručnjake koji su završili prilično rigorozni CFA program te primili CFA povelju.ž

U Hrvatskoj je danas stotinjak nositelja ovih povelja, a domaća je financijska zajednica u ponedjeljak postala bogatija za još njih pet. Maja Novak, Ivan Augustin, Ivan Jerković, Dejan Obradović i Ante Živković primili su svoje certifikate na inauguraciji udruge. U svijetu, ova zajednica financijskih analitičara okuplja oko 150.000 stručnjaka u 165 zemalja.

Riječima Garyja Bakera, direktora CFA Instituta za EMEA regiju (Europa, Bliski istok i Afrika), riječ je o vrlo zahtjevnom programu, koji inzistira na izvrsnosti kandidata, a u konačnici pruža dubinsko razumijevanje naprednih financijskih i investicijskih analiza, kao i menadžerske vještine za upravljanje u stvarnom svijetu i realnim uvjetima.

- Ovo je uistinu zahtjevan program, s vrlo teškim ispitima. Ja se nikad nisam usudio to polagati jer živim u sasvim jednom drugom makroekonomskom svijetu - kazao je tim povodom Ante Žigman, ekonomski stručnjak i šef Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Jedan od ciljeva CFA udruženja je pomoći razvoju domaćeg tržišta kapitala, uz obostranu korist investitora, ali i nacionalnog gospodarstva, odnosno društva općenito, a sve uz strogo poštivanje etičkih načela odgovornog poslovanja. Domaći stručnjaci koji su stekli i koji će stjecati CFA povelje, te djelovati u sada akreditiranom CFA Hrvatska udruženju, pritom bi mogli igrati važnu ulogu.

Prilikom inauguracije održan je i okrugli stol "Pogled u 2019.", na kojem su, osim Žigmana, sudjelovali i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavi mirovinskih fondova te Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic grupe za financije. Složili su se kako je za razvoj hrvatskog gospodarstva, između ostaloga, ključno vratiti povjerenje investitora u domaće tržište kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:59