Projekt AIRQ

'Hrvatska će uskoro imati uspostavljen cjeloviti sustav mjerenja i kontrole zraka'

Projektom AIRQ napravit će se značajan pomak i osigurati unaprjeđenje u kvaliteti zraka za sve građane Hrvatske
Nirvana Franković Mihelj, Igor Čižmek, Cleo Kosanović, Gordana Pehnec, Vladimir Jelavić
 AIRQ

Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnog znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem u Bolu na otoku Braču predstavljen je projekt AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka koji provodi Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Projektom AIRQ, koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , a čija ukupna vrijednost iznosi 125,1 milijun kuna, napravit će se značajan pomak i osigurati unaprjeđenje u kvaliteti zraka za sve građane Republike Hrvatske, pružiti potpora implementaciji zakonodavnog okvira u području kvalitete zraka i okoliša te osigurati izgradnja 5 novih i modernizacija 19 postojećih mjernih postaja.

AIRQ
Nirvana Franković Mihelj, Igor Čižmek, Cleo Kosanović, Gordana Pehnec, Vladimir Jelavić

- Projekt AIRQ od strateškog je značaja za Hrvatsku i njene građane. Upravo zahvaljujući njegovoj implementaciji Hrvatska će imati uspostavljen cjelovit sustav mjerenja i kontrole zraka u skladu s europskim i nacionalnim kriterijima o očuvanju okoliša i zdravlja ljudi. Pored navedenog, projektom će se osigurati stopostotna informiranost naših građana o kvaliteti zraka u urbanim područjima - istaknula je voditeljica projekta AIRQ, dr.sc. Cleo Kosanović .

Prema riječima pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmeka, gotovo 450 milijuna kuna osigurano je za dva strateška projekta Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Republike Hrvatske. Riječ je o projektima METMONIC i AIRQ koji su primjer primjene naprednih tehnologija u rješavanju okolišnih izazova, kako meteoroloških, tako i klimatskih. „Očekujemo da će Hrvatska nakon provedbe projekta imati ojačane kapacitete koji će donijeti očekivano unapređenje u zaštiti okoliša kao i ekonomsku dobit za gospodarstvo na nacionalnoj i europskoj razini“, naglasio je Igor Čižmek.

AIRQ
Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek

Po završetku provedbe četverogodišnjeg projekta AIRQ, čije je trajanje predviđeno do 30. travnja 2021. godine bit će ispunjeni ključni ciljevi projekta. Ti ciljevi se odnose na povećanje udjela stanovništva u Hrvatskoj obuhvaćenog podacima o kvaliteti zraka u urbanim područjima s 50 na 100 posto, pet novoizgrađenih i 19 moderniziranih postaja za mjerenje kvalitete zraka u državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka; razvijen i funkcionalan model kvalitete zraka za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari za područja na kojima ne postoje mjerenja u Hrvatskoj; uspostavljen i funkcionalan kemijski laboratorij DHMZ-a za analizu kemijskog sastava oborine i zraka; uspostavljen i funkcionalan kemijski laboratorij IMI-ja za analizu kemijskog sastava lebdećih čestica; uspostavljen i funkcionalan umjerni laboratorij DHMZ-a za umjeravanje mjerila kvalitete zraka i vezanih mjernih veličina u svrhu osiguranja sljedivosti navedenih mjerenja do međunarodnih etalona te nadogradnja računalne infrastrukture DHMZ-a radi osiguranja brže i kvalitetnije dostupnosti informacija o kvaliteti zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:26