Rad na zemlji

Hrvati u zemlji bez poljoprivrede kupuju sve više traktora. Zašto je do toga došlo?

EU fondovi i dobri prinosi povećali prodaju za čak 91,5 posto
Međunarodni poljoprivredni sajam u Gudovcu
 Bruno Konjević / Hanza media

Dok brojni statistički pokazatelji o uvozu svjedoče kako su proizvođači hrane u Hrvatskoj sve manje konkurentni europskim kolegama, u jednom statističkom podatku postali smo europski rekorderi! Riječ je broju prodanih traktora koji je lani zabilježio najveći skok u EU sa 91,5-postotnim rastom. Daleko, na drugom mjestu po rastu prodaje je Slovenija sa 27,1 posto, pa Danska sa 25,1 posto, Italija 23,8 posto...
Kako je obično u pozadini velikog rasta jedan veliki pad, nešto slično se dogodilo i s traktorima. Naime, prema podacima Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj lani je prodano je čak 854 traktora, dok je u isto vrijeme prethodne godine prodaja bila 410 komada, 2015. tek 246 komada... U čemu je tajna tog iznenadnog skoka?
- Na povećanu prodaju traktora najznačajnije su utjecali fondovi EU. Program ruralnog razvoja je kroz svoje investicijske mjere počeo davati rezultate, za ulaganje u mehanizaciju zainteresirani su i mali i veliki proizvođači. Drugi važan razlog su dobri lanjski prinosi u jesenskim berbama, osobito šećerne repe, a slično očekujemo i ove godine u žetvi pšenice, ječma i uljane repice, kaže Franjo Dominković, dopredsjednik Udruge i direktor Poljoopskrbe međunarodne trgovine.

Najbolje u svibnju
Podaci Udruge pokazuju da je najbolja prodaja bila u travnju kada je prodano 116 traktora, u svibnju 33, a najviše ih je prodano u lipnju, 147 komada. Ovi mjeseci prodaje zapravo najbolje oslikavaju i razloge pojačane kupnje jer to su datumi kada dolaze poticaji i kada su se završili natječaji za sredstva iz fondova EU.
Prema podacima Udruge, tržište traktora na vrhuncu je bilo u razdoblju od 2005. do 2009. godine, kada se godišnje prodavalo od 1206 pa čak do 1811 traktora koliko ih je prodano u 2008. godini.
Tada je država bila široke ruke i poljoprivrednici su se mogli javiti za mjere kapitalnih ulaganja kojima su za investicije u novu mehanizaciju dobivali čak 50 posto povrata novca iz državnog proračuna. Iako Hrvatska ima jedan od najstarijih voznih parkova u Europi s najvećim brojem traktora starijih od 30 godina, poticajne mjere za obnovu mehanizacije ubrzo su ukinute. Tada počinje i pad prodaje, osobito nakon krize u godinama od 2008. sve do spomenutih 246 komada prije dvije godine.

Velike predrasude
- Velike su predrasude kako poljoprivrednici kupuju skupe traktore i one koji im ne služe dovoljno u njihovim usitnjenim proizvodnjama. Naravno, ima malih proizvođača kod kojih traktor radi pedesetak sati godišnje, ali imamo i primjere velikih gdje radi i 1000 sati - kaže Dominković.
Sve više poljoprivrednika kupuje traktore jače snage motora, što znači da su to ozbiljni proizvođači koji investiciju u mehanizaciju shvaćaju kao ulaganje bez kojega se ne može. Mnogi od njih već su približili EU prosjeku da svakih 7,5 godina kupuju novu mehanizaciju iako je, po procjeni Udruge, vozni park u Hrvatskoj u prosjeku star oko 40 godina.
Zamjetni su i trendovi u prodaji različitih brendova. Rekorderi u prodaji već dugi niz godina su traktori John Deere, kojih prodano 155. Slijede Deutz 102 komada, a za njima Linhai, Lamborghini, Can Am, New Holland...
Ipak, da bi dobili pravu dimenziju našeg europskog rekorda valja navesti kako je u Sloveniji lani u odnosu na naših 854 prodano 1411 novih traktora (na više nego upola manjoj poljoprivrednoj površini). Uz Austriju, iz tih zemalja i dolazi najviše rabljenih traktora koji upotpunjuju veliku muzejsku zbirku na našim poljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:51