Otvorene granice

Hrvati ponovno pohrlili u šoping u susjednu Srbiju: 'Sve je puno jeftinije nego kod nas'

Naši građani u susjednoj Srbiji najčešće kupuju lijekove i cigarete zbog znatno nižih cijena, a nezaobilazna odrednica ih je trgovina s prehrambenim artiklima
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon što je Srbija otvorila svoju granicu, Hrvati su ponovno krenuli u kupovinu u susjednu zemlju. Tako, gotovo po istim uvjetima kao i prije 12. ožujka kada su se granice zatvorile, naši građani uz predočenje osobne iskaznice, bez testa na COVID-19 i bez odlaska u 14 – dnevnu izolaciju ponovno mogu u susjednu državu.

O tome da su se stvari na granici vratile u normalu za RTL je otkrio Milan iz Osijeka koji ističe kako prilikom prelaska nije imao nikakvih problema, te da je samo od strane granične policije dobio upute o ponašanju.

- U odnosu na razdoblje prije koronavirusa, jedino što sam primijetio je da je pivo malo poskupjelo i to je sve. No, ipak smo uspjeli nešto uštedjeti – rekao je.

Inače, naši građani u susjednoj Srbiji najčešće kupuju lijekove i cigarete zbog znatno nižih cijena, a nezaobilazna odrednica im je trgovina s prehrambenim artiklima. Po osobi se u Hrvatsku smije unijeti šteka cigareta. Od alkoholnih pića, smije se prenijeti jedna litra žestokog pića te 16 litara piva, dok se svježe meso, suhomesnati proizvodi te hrane za domaće životinje ne mogu unositi.

Navike kupovanja u trgovinama naših susjeda i nakon korone nije se odrekla ni Snježana koja u Srbiju odlazi po lijekove, sokove, ali i sve ostale proizvode koji su tamo jeftiniji.

- Može se uštedjeti i do 300 – 400 kuna po odlasku, ali i tamo kupujemo hrvatske proizvode – dodaje.

Da se Osječanima isplati odlazak do Bogojeva, najtraženije destinacije Hrvata, potvrđuje i Relja. Kako objašnjava, do Bogojeva ima svega 40 kilometara, što znači da za tamo i nazad na gorivu potroši oko 50 kuna. Dodaje kako mu se taj trošak itekako isplati jer primjerice samo na šteki cigareta uštedi i do 100 kuna.

Što se tiče gužvi na graničnim prijelazima one još uvijek nisu velike, te se na prelazak čega svega 15-ak minuta, a sve što Hrvate na povratku čeka je SMS poruka s naputkom da ako sumnjaju na zarazu kontaktiraju centar 112, te letak na kojem se građane upozorava na socijalno distanciranje te smanjen kontakt u idućih 14 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:40