Rast osiguravateljskog tržišta

Hrvati i dalje najviše osiguravaju automobile, cijena auto polica pala ispod tisuću kuna

Vodeći osiguravatelj i dalje je Croatia Osiguranje, slijede Euroherc, Allianz i Adriatic
Lotus automobili
 Gleb Garanich / REUTERS

Domaće osiguravateljske kuće obračunale su u siječnju ove godine 7,5 posto veću bruto premiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Hrvatski ured za osiguranje (HUO). Siječanjska bruto premija, prema podacima HUO-a, na hrvatskom osiguravateljskom tržištu iznosila je 999,84 milijuna kuna, čemu je najviše doprinio rast neživotnih osiguranja od gotovo 100 milijuna kuna.

- Najzastupljenija vrsta osiguranja i nadalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila s zaračunatom bruto premijom od 167 milijuna i 542 tisuće kuna. Bruto premija zaračunata u ovoj vrsti osiguranja i u ovom razdoblju bilježi rast 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine – ističu u HUO-u.

U sklopu auto osiguranja, najveći udio ima obvezno od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s premijom od 155, 918 milijuna kuna i porastom od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U siječnju je takvih polica osiguranja sklopljeno 156.629 uz porast od 5,7 posto.

- Prosječna siječanjska premija u obveznom osiguranju vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama iznosi 995 kuna te je za 1,4 posto manja u odnosu na isto razdoblje 2018. kada je iznosila tisuću i devet kuna – navode u HUO-u.

Najnoviji podaci o tržištu neživotnih osiguranja nisu donijeli promjene po pitanju tržišnih lidera prema obračunatoj bruto premiji. Vodeći osiguravatelj i dalje je Croatia Osiguranje, slijede Euroherc, Allianz i Adriatic.

Za razliku od neživotnih osiguranja, tržište životnih osiguranja početkom ove godine bilježi pad bruto premije. Zaračunato je 186, 914 milijuna kuna premije, što je pad od 12,82 posto u odnosu na siječanj 2017. Unutar ove grupe osiguranja, životna i dalje zauzimaju izrazito visok udio, 85,5 posto, dok sva ostala poput rentnog i dodatnog životnog, pojedinačno ne prelaze udjele od pet posto tržišta.

Tržišni lider u životnim osiguranjima u siječnju je bio Allianz, slijede Generali, Croatia i Grawe osiguranje. Kada se zbroje obje grupe osiguranja, najveću bruto premiju u siječnju je obračunala Croatia (285 milijuna), slijede Allianz (164 milijuna) i Euroherc s 74 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:30