Natječaj

HRT planira graditi mini elektranu od 130 milijuna kuna u dvorištu na Prisavlju

Izabrana tvrtka trebala bi u roku od 180 dana ishoditi sve potrebne dozvole za početak gradnje, a rok za gradnju je 120 dana
Zgrada Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju
 Boris Kovacev / CROPIX

Do 2021. u krugu zgrade Hrvatske radiotelevizije trebala bi proraditi mini elektrana na plin koja će “katedralu hrvatskog duha” opskrbljivati strujom, grijanjem i hlađenjem. Riječ je, kako doznajemo na HRT-u, o investiciji od 130 milijuna kuna u trigeneracijsko postrojenje koje bi trebala sagraditi i njime upravljati tvrtka izabrana na javnom natječaju.

- Očekujemo da ćemo korištenjem i otkupom električne, toplinske i rashladne energije iz trigeneracijskog postrojenja uštedjeti oko deset posto godišnjeg utroška energije. No, konačne uštede ovise o ishodu javnog nadmetanja - navode na HRT-u, čiji je javni natječaj za gradnju i upravljanje elektranom otvoren do 24. veljače ove godine.

Poseban ugovor

Odredbama javnog natječaja ponuditelji su obvezani HRT-u prezentirati uštede kroz kupnju energije iz trigeneracijskog postrojenja. Izvršavanje ušteda iz ponude pratit će se kroz posebni ugovor koji sadrži metodologiju praćenja proizvodnje i cijena isporuke energije iz postrojenja.

Na Prisavlju traže tvrtku koja će sagraditi elektranu snage po jednog megavata elekričnih i toplinskih postrojenja te rashladne snage 0,8 megavata. Najvažniji dio postrojenja su plinski kogenerator maksimalne električne snage 999 kilovata i apsorber za rashladni režim rada s tornjem.

Naručujući gradnju mini elektrane, HRT se naslanja na trendove u energetskim rješenjima za poslovne zgrade, bolnice, hotele, škole i druge nekretnine čiji vlasnici time osiguravaju isporuku struje, grijanje i hlađenje s jednim isporučiteljem i iz jednog izvora.

Dokumentacija

Prema natječajnoj dokumentaciji, HRT se spreman obvezati na otkup energije proizvedene u budućoj elektrani u godišnjoj vrijednosti oko deset milijuna kuna. U ponudi HRT-a, među ostalim, navodi se kako su od tvrtke koja će graditi elektranu i upravljati njome spremni otkupljivati struju po cijeni od 71 lipe po kilovatsatu bez PDV-a.

- Hrvatska radiotelevizija bit će jedini otkupljivač energije iz trigeneracijskog postrojenja koje će biti u vlasništvu izabranog ponuditelja do 15 godina, koliko će trajati ugovor o isporuci energije. Nakon isteka ugovora trigeneracijsko postrojenje prelazi u vlasništvo HRT-a - najavljuju na Prisavlju.

Od izvođača radova na trigeneracijskom postrojenju očekuje se da će ishoditi i sve potrebne dozvole za gradnju te osigurati priključak postrojenja na plinsku i elektroenergetsku mrežu. S druge strane, HRT će se obvezati da će tvrtki koja upravlja postrojenjem nadoknaditi trošak u slučaju da ne otkupi dogovorene količine energije.

Nakon što HRT provede natječaj za trigeneracijsko postrojenje i potpiše ugovor s najboljim ponuditeljem, izabrana tvrtka trebala bi u roku od 180 dana ishoditi sve potrebne dozvole za početak gradnje, a rok za gradnju postrojenja je 120 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:54