Spašavanje brodogradnje

Horvat: 'Novim planom omogućeno je odvojeno restrukturiranje Uljanika i 3. maja'

Ministar gospodarstva ustvrdio je kako se nada da će netko od investitora preuzeti i 3. maj i Uljanik
Prosvjed radnika Uljanika i 3. maja i zalazak sunca iznad škvera u Puli
 Danijel Bartolić / Goran Šebelić / Matija Djanješić / Hanza Media

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat održao je jučer prvi sastanak s novom upravom Uljanika koju vodi Emil Bulić, nakon koje je ustvrdio da je Uprava predložila novi koncept restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, koji je ozbiljniji od prethodnih.

- Sljedećih nekoliko dana trebat će da se finišira dokument i da Uprava idući utorak ili u srijedu pošalje novi prijedlog restrukturiranja ministarstvu. Nakon toga s Ministarstvom financija slijedi analiza dokumenta, a već tijekom sljedećeg tjedna dokument će biti, nadajmo se, poslan u Europsku komisiju - rekao je nakon sastanka Horvat.

Pritom je objasnio da se ovim prijedlogom omogućuje odvojeno restrukturiranje za riječki 3. maj i pulsko Uljanik Brodogradilište. Ministar gospodarstva ustvrdio je kako se nada da će netko od investitora preuzeti 3. maj i Uljanik, a da bi u scenariju aktivacije jamstava kojim bi država preuzela isplatu kredita, ali i postala vlasnik brodova, država mogla dati jamstvo Uljanik Brodogradilištu ili Uljaniku d.d. za kredite, kako bi se financirao nastavak gradnje brodova koji su u visokoj fazi gradnje.

Država bi se onda naplatila nakon što bi se ti brodovi prodali. Mali je problem tog scenarija to što on podrazumijeva stečaj Uljanik Brodogradilišta i Uljanika d. d., ali to će biti izgledan scenarij ako nitko od zainteresiranih investitora ne bude želio sudjelovati u restrukturiranju pulske tvrtke. Naime, većina investitora koji su se dosad javili ponajprije je zainteresirana na riječki 3. maj, a mnogo manje za pulsku tvrtku. Nadalje, kako se moglo doznati, Pismo namjere zajedničke ponude talijanskog Fincantierija i Grupe Div u vlasništvu Tomislava Debeljaka prije svega naginje tome da se kupi 3. maj.

Međutim, Ministarstvo gospodarstva pokušat će uvjetovati kupnju 3. maja sudjelovanjem Fincantierija i Diva u restrukturiranju pulske tvrtke, a očekuje se da bi se sastanak u Trstu mogao održati već krajem idućeg tjedna. No, Ministarstvo gospodarstva za dva tjedna namjerava održati i sastanak s rusko-ukrajinskim investitorom Vadimom Novinskim, vlasnikom Smart Grupe, koji će navodno doći u Zagreb s ozbiljnom ponudom za kupnju 3. maja, a možda i sudjelovanja u restrukturiranju Uljanika. Ministar kaže da su i dalje otvorena vrata i Danku Končaru, vlasniku Kermas energije, ako je financijski kapacitiran za aktivno sudjelovanje u programu restrukturiranja pulske tvrtke ili kupnje 3. maja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:48