Reakcije na stečaj Uljanika

Horvat: Državni proračun više neće financirati neperspektivne projekte u Hrvatskoj

Na ročištu na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazanom 5. lipnja znat će se sudbina 3. maja koje trenutno ima oko 800 zaposlenih
Tanker Pomer za Uljanik Plovidbu i Darko Horvat u krugu
 Tea Cimas / Marko Todorov / CROPIX

Državni proračun više neće financirati neperspektivne projekte u Hrvatskoj, poručio je u petak ministar gospodarstva Darko Horvat, najavljujući da se nakon otvaranja stečaja Uljanika d.d. nastavljaju pregovori s naručiteljima četiri broda koji su na navozima pulskog brodogradilišta.

"Primio sam tu informaciju svjestan činjenice da su neke stvari, za koje smo u ovom trenutku bili u završnoj fazi i razgovora i dogovora, a vezani su uz tri, odnosno četiri broda koji su na navozima, mogli ispregovarati i mimo stečajnog procesa. Ali proces ide dalje i nastavljamo razgovore i s Jan de Nulom i s kolegama iz Kanade o modalitetu završetka tih brodova, da li u pulskom ili riječkom škveru ili negdje drugdje", rekao je Horvat u izjavi novinarima na marginama konferencije 4. industrijska revolucija, koju je organizirao poslovni tjednik Lider.

Upitan kako komentira istupe radnika pulskog škvera koji su mu "čestitali" jer je kupio brodove poreznim obveznicima koji vrijede milijune te da su mu važniji brodovi nego ljudi, Horvat je rekao kako se s time ne bi složio.

"Mi smo stečajnu proceduru pokušali odgoditi koliko je god moguće. Svjestan sam činjenice da ste zazivali kaznene prijave protiv mene i u trenutku kada smo osiguravali plaće radnicima, svjestan sam činjenice da će biti hure i na ovakvu odluku. Ali, državni proračun više neće financirati neperspektivne projekte u Hrvatskoj", poručio je ministar.

Upitan što za ostale kompanije unutar Uljanik grupe znači stečaj krovne kompanije, Horvat je odgovorio kako misli da će se stečajni postupci kontinuitetom dogoditi i u ostalim kompanijama grupe.

Upitan razgovara li se, kao što špekuliraju radnici Uljanika, razgovara s Dankom Končarom niti Tomislavom Debeljakom oko preuzimanja pojedinih kompanija ili završetak pojedinih brodova, Horvat je odgovorio kako se s njima ne razgovara.

"Ne razgovaramo u ovom trenutku ni s Končarom niti s Debeljakom. Ne razmišljam uopće na tom tragu", rekao je.

Ministar je objasnio da nakon stečaja Uljanika radnici idu na Zavod za zapošljavanje te da je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić već osmislio određene mjere kojima će se pomoći tim ljudima da se vrate na tržište rada.

"Isto tako, gotovo 1.200 ljudi dobit će od države maksimalno što u ovom trenutku zakonski mogu dobiti", rekao je.

Naime, Uljanik d.d. ima 20 zaposlenih, ali je do sada u stečaj otišlo više tvrtki iz sastava Uljanik grupe. Tako je početkom ovog tjedna otvoren stečaj Uljanik Brodogradilišta, koje ima 1.118 zaposlenih. Uz to, u stečaj su otišle i Uljanik Proizvodnje opreme, Uljanik Poslovno informacijski sustavi, Uljanik TESU, Uljanik Strojogradnja Diesel te Uljanik Shipbuilding Computer Sistems (USCS).

Hoće li u stečaj i 3. maj Brodogradilište, koje trenutno ima oko 800 zaposlenih, znat će se na ročištu koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja.

I ministar financija Zdravko Marić komentirao je nove tisuće nezaposlenih brodograditelja. Kazao je da je to sve već "nažalost uračunato" u proračun. Napomenuvši da je svako radno mjesto važno te da je i državi u interesu da je zaposlenost što veća, smatra i da je potrebno je analizirati širi kontekst, odnosno koliki je značaj i učinak Uljanik grupe i cjelokupne brodogradnje u proizvodnji, izvozu i dr. Naglasio je pritom da je u brodograđevnu industriju tijekom godina uloženo više od 35 milijarda kuna, a ipak je došlo je do ovakve situacije.

Također, kazao je da formalni čin stečaja Uljanika d.d. ne mora nužno značiti kraj proizvodnje i radnih mjesta, dok su obveze države poznate - do sada je po osnovi protestranih jamstava za ugovorene brodove plaćeno ukupno 3,1 milijarde kuna, a očekuje se plaćanje još 1,5 milijarde kuna, pa je riječ o ukupnom iznosu jamstava za tu grupu od oko 4,5 milijarde kuna.

Marić je naglasio da je riječ o glavnici, a na to još idu kamate i drugi troškovi. To su velike sume, koje su porezni obveznici morali platiti iz državnog proračuna, istaknuo je, dodavši da je dobra stvar da se uspjelo javne financije dovesti na takvu razinu da mogu adekvatno podnijeti taj jednokratni, veliki šok.

"Ispred nas je još oko 400 do 500 milijuna kuna, koji se tiču ostalih jamstava, osim jaružala za koji će biti potrebno još oko 950 milijuna do milijardu kuna. U međuvremenu smo dobili i protestirana jamstva za neke druge brodove te očekujemo da ćemo u tjednima koji slijede morati ispuniti i te obveze," rekao je Marić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da stečaj Uljanika d.d nije likvidacija nego novi korak, a radnicima će omogućiti isplate naknada za nezaposlene i plaća koje potražuju.

"Rekao sam i neki dan, stečaj nije likvidacija, to je novi korak. Za radnike to otvara mogućnosti. Ministar Marko Pavić radi na tome intenzivno da se radnicima isplati naknada za nezaposlene koja im pripada i da se preko agencije za radnička potraživanja također isplate plaće. Njegovi stručnjaci i stručnjaci zavoda za zapošljavanje su već pripremili svoje timove, koji će posebno pristupiti svim radnicima", kazao je premijer, odgovarajući na upit novinara nakon posjete bjelovarskoj Sireli.

Ponovio je da će kineska delegacija idući tjedan doći u Hrvatsku.

Izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) krajem travnja i početkom svibnja obišlo je brodogradilišta u Puli i Rijeci, no još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj. U međuvremenu, najavili su posjet svog drugog izaslanstva.

Plenković se ponovno osvrnuo i na kritike nekih političkih aktera o tome što Vlada radi za brodogradnju, kazavši da je cijelu prošlu godinu sve plaćeno u Puli i Rijeci na račun poreznih obveznika, pa su tako zahvaljujući sanacijskim sredstvima podmirena državna jamstva, a podsjetio je i da su isplaćene plaće radnicima za srpanj, kolovoz, rujan, listopad i studeni.

Trgovački sud u Pazinu u petak je odlučio otvoriti stečaj u krovnoj tvrtki Uljanik grupe - Uljanik d.d., koji je u neprekidnoj blokadi 199 dana i račun mu je blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna.

Sudac Damir Rabar rekao je kako nema olakotnih okolnosti, nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovim inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje.

Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sve ovlasti u tvrtki, koja ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravitelj Damir Majstorović.

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:23