Posljednji ples

Hoće li stanovnici malog naselja ostati bez dva festivala i 20.000 gostiju

Apartmani su puni britanskih turista od Fažane pa sve do Pule, a cijene su kao u špici sezone
 Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Uoči glazbenih festivala Dimensions i Outlook od srijede je u Štinjanu na snazi posebna regulacija prometa, a Matija Ljevara, jedan od organizatora koji je zadužen za ovaj sektor navodi kako su nove promjene uvedene upravo zbog toga da se spriječi kaos u prometi i zaštiti lokalno stanovništvo, piše Glas Istre.

- Rampe su od srijede pa sve do 9. rujna u 20 sati na ulicama Puntižela/Valcereš, Varoš/Valcereš te na Hidrobazi. Više od 90 posto stanovništva unutar festivalske zone već je podignulo svoje propusnice - pojašnjava Ljevara.

Glasnogovornica festivala Maja Gujinović ističe kako će se kamp službeno otvoriti u četvrtak, te da se samo na Dimensionu očekuje oko osam tisuća gostiju, dok se na Outlooku očekuje njih 13 tisuća. No, čini se kako bi njima svima ovo mogao biti posljednji put da ovdje dolaze.

Veliki broj gostiju

U postsezoni 20-ak tisuća gostiju, za malo mjesto poput Štinjana puno znači i da bi iduće godine mnogi mogli plakati za njima. Tih su dana svi apartmani, od Fažane pa sve do Pule, bukirani i to po cijenama kao u špici sezone. Dva festivala donosila su Štinjanu i Puli svake godine gotovo sto tisuća noćenja te višemilijunske iznose u svim segmentima, od iznajmljivanja smještaja do ugostiteljskih usluga i zarade na samoj organizaciji.

- Istina je da je Brexit i pad funte jedan od razloga što se promišlja o promijeni lokacije. Kada je festival, prije deset godina krenuo, funta je bila 12, a sada je osam. U isto vrijeme cijene su znatno porasle, od apartmana do produkcije, a ovdašnje stanovništvo ne razmišlja u smjeru prilagodbe cijena. Festival je u deset godina mjestu donio brojne dobrobiti i promjene. Mjesto se turistički razvilo upravo zahvaljujući festivalima. – ističe Gujinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:15