Trgovinski rat

Hoće li se prodati manje Mercedesa zbog sukoba SAD-a i Kine? Daimler očekuje manju dobit

U njemačkom Daimleru predviđaju da će zbog kineskih carina prodati manje vozila od očekivanog
Ilustracija, radnik u tvornici Mercedes Benz-a
 Ralph Orlowski / REUTERS

Njemački proizvođač automobila Daimler objavio je u četvrtak da ove godine očekuje manju dobit zbog sve oštrijeg trgovinskog sukoba SAD-a i Kine.

U Daimleru predviđaju da će zbog kineskih carina na uvoz američkih vozila prodati manje Mercees-Benza nego što su dosada očekivali.

U prva tri ovogodišnja mjeseca prodali su rekordan broj tih modela zahvaljujući u prvom redu 17-postotnom skoku prodaje u Kini.

I ovogodišnja bi dobit trebala biti "nešto ispod prošlogodišnje razine", upozorili su.

"Gledano iz današnje perspektive, odlučujući je faktor što u Mercedes-Benz Carsu zbog viših uvoznih carina za američke automobile na kineskim tržištu valja polaziti od pretpostavke o nešto manjoj prodaji sportskih terenaca nego što se očekivalo i nešto većim troškovima, koji nisu u cijelosti prebačeni na klijente", prenosi BBC iz priopćenja njemačke tvrtke.

"Taj se efekt ne može u cijelosti kompenzirati preusmjeravanjem vozila na druga tržišta", dodaju u Daimleru.

SAD je optužio Kinu za krađu intelektualnog vlasništva, najavljujući stoga carine na kineski uvoz u vrijednosti 50 milijardi dolara. Kina je pak odgovorila da će zauzvrat 6. srpnja uvesti carine na američke proizvode, uključujući automobile, također u vrijednosti više milijardi dolara.

Daimler je ovog mjeseca također bio prisiljen opozvati veći broj dizelskih vozila u matičnoj Njemačkoj za koje je utvrđeno da su opremljeni nezakonitim softverom za prikrivanje podataka o emisiji štetnih plinova.

I taj će opoziv, zajedno sa smanjenom potražnjom u Latinskoj Americi, negativno utjecati na ukupnu dobit, napominju u Daimleru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:25