Praćenje korona kontakata

Hoće li hrvatska Stop COVID-19 aplikacija postati suvišna?

Apple i Google ponudili Ministarstvu zdravstva opciju da se praćenje COVID kontakata može raditi i bez hrvatske Stop COVID-19 aplikacije
 Ronald Goršić / CROPIX

Instaliranje COVID aplikacije više neće biti obavezno želite li preko mobitela pratiti s kim ste sve bili u kontaktu. Tako će to u idućih nekoliko dana postati u SAD-u, ali, čini se, zasad ne i u Hrvatskoj.


Apple i Google, koji su napravili presedan i po prvi put izravno dogovorili tehnološku suradnju kroz koju su uspostavili kompatibilnost iPhonea i Androida u području praćenja kontakata za koronavirus, sada su otišli i korak dalje. Objavili su da će omogućiti službenim nacionalnim zdravstvenim institucijama da odluče da se praćenje COVID kontakata može raditi i bez aplikacije.


Međutim, s najnovijom verzijom iOS-a 13.7, koja se ovih dana počela nuditi i korisnicima u Hrvatskoj, na Appleove uređajima u nas ne aktivira se mogućnost da se izravno iz operativnog sustava može primati informacija o kontaktima koji su pozitivni na koronavirus i obavještavati vaše kontakte o tome da ste vi pozitivni na taj virus. Za Android još nemamo podataka, jer se nova verzija Googleovog mobilnog operativnog sustava tek se očekuje.


U Ministarstvu gospodarstva zasad nisu razgovorljivi na tu temu. Odgovor ministarstva po tom pitanju još čekamo, jer to će ministarstvo donijeti odluku o tome.
Dobro upućeni izvori Jutarnjeg lista ističu da u EU, a time i u Hrvatskoj, ne očekuju da će Apple i Google zaobići nacionalna tijela te izravno ponuditi mogućnost izmjene kriptografskih ključeva i obavijesti o izloženosti.


- I dalje će za objavu 'zaraženih' ključeva trebati nacionalne aplikacije kao i interoperabilnost između EU država - pojašnjava naš izvor.
To je samo još jedna potvrda da će odluku o primjeni nove mogućnosti u Hrvatskoj na kraju morati donijeti Ministarstvo zdravstva.


Apple i Google inicijalno su u svoje operativne sustave ugradili tehničku mogućnost da mobiteli mogu bilježiti i kriptirati kontakte. No, sve ostalo, počevši od uvjeta po kojima se utvrđuje da li je kontakt relevantan, dostave obavijesti o tome da je vlasnik mobitela potencijalno bio u relevantanom kontaktu s potvrđeno zaraženom osobom te dobrovoljno slanje informacije o tome da je vlasniku potvrđen koronavirus, dakle, sve to kroz vlastitu aplikaciju trebale su građanima omogućiti nacionalne zdravstvene institucije.


Nažalost, države diljem svijeta pokazale su se nedorasle tom zadatku. U Hrvatskoj se nacionalna COVID mobilna aplikacija pojavila tek u špici turističke sezone, a ne, kako se očekivalo, prije nje. Aplikacija Stop COVID-19 postala je aktivna krajem srpnja. No, to je još dobro. U SAD-u je dosad svega šest saveznih država dosad izradilo vlastitu COVID aplikaciju. Inače, u SAD-u je ukupno 57 saveznih država i teritorija. K tome, neke od aplikacija nisu čak ni kompatibilne međusobno, iako je Appleu i Googleu to bio glavni cilj.


U EU situacija je tek nešto bolja, ali kako se vidjelo na primjeru hrvatske COVID aplikacije broj njenih korisnika nije velik. Android verziju aplikacije dosad je preuzelo više od 10.000 građana, a verzija za Apple kotira nešto bolje s obzirom na to da je aplikacija na 5. mjestu najtraženijih u kategoriji Zdravlje i Fitness. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je četiri milijuna stanovnika i gotovo svi imaju mobilne uređaje, a barem polovica pametne mobitele koji su dovoljno napredni da se na njih može instalirati Stop COVID-19 aplikacija. Zanimljivo je da oni koji koriste aplikaciju i na Googleu i na Appleu daju dosta dobre ocjene. Na Appleu su 72 korisnika ostavila prosječnu ocjenu 4,5, a na Googleu njih 381 dalo je prosječnu ocjenu 4.0.


Slabo korištenje kao i mali broj država koje su napravile nacionalne aplikacije ponukali su Apple i Google da nadograde svoje OS-ove s mogućnosti da se contact tracing za COVID radi i bez aplikacije tako da nije za iznenaditi se ako će nakon ove uslijediti i druge promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:54