Dva dana konzultacija

HNB: Do ponedjeljka izbor Vujčićeva zamjenika i tri viceguvernera

Dođe li do upliva politike, bit će to prvi put od početka 90-ih da se na taj način kadrovira u HNB-u
Boris Vujčić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Kako mu mandat istječe u nedjelju, sadašnji guverner Boris Vujčić idući će tjedan biti nezaposlen, a kako sada stvari stoje, Sabor će mu novi mandat povjeriti u petak, 13. srpnja, kao i njegovom zamjeniku te trojici viceguvernera.

Premda je to i dalje neslužbeno, koalicijski partneri su u posljednji čas dogovorili da saborskom Odboru za financije i proračun predlože produljenje mandata Vujčiću.

No, taj dogovor, čini se, nije bio u takvoj fazi zrelosti da se može odmah staviti na dnevni red pa je za jučer zakazana sjednica Odbora za financije na kraju odgođena za ponedjeljak.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ja kazao da će koalicija najkasnije do ponedjeljka imati kandidata za guvernera, da su u tijeku konzultacije oko izbora svih pet čelnih ljudi HNB-a te da ća glasovanje biti u petak.

Politički izbor

- Za sada ne bih o kandidatima, dok s koalicijskim partnerima ne dogovorimo svih pet imena - kazao je, napominjući da je Boris Vujčić jedan od kandidata za guvernera o kojima se “ozbiljno razmišlja”. Ono što je u ovom trenutku najveća nepoznanica svakako je ime novog zamjenika guvernera, kao očekivanja i od njega. Postoje naznake da bi drugi čovjek HNB-a mogao biti politički izbor onih koji nisu najsretniji produljenjem mandata Vujčiću i da bi se tako osigurao određeni kompromis.

Prostor za veći utjecaj politike, tumači se, otvara izmjena Zakona o HNB-u iz 2008. godine kojom je maknuta odredba u kojoj je eksplicitno stajalo da sam guverner predlaže svoje suradnike. Međutim, njen izostanak ne podrazumijeva ni narušavanje profesionalnost vođenja HNB-a, što potvrđuje i iskustvo iz 2012. godine, kada je Vujčić sam birao svoje suradnike.

- Dođe li do upliva politike, bit će to prvi put od početka ‘90-ih godina da se na taj način kadrovira u centralnoj banci. Ovdje je stručnost uvijek bila na prvome mjestu - kaže jedan od starijih zaposlenika centralne banke.

U samom HNB-u, kao ni u političkim i ekonomskim krugovima, jučer nije bilo moguće saznati imena mogućih kandidata. No, ono što je poznato jest da će mjesto zamjenika guvernera bit će upražnjeno već i stoga što Relja Martić stječe uvjete za mirovinu krajem iduće godine i više se nema namjeru natjecati za neku od vodećih funkcija u banci. Koalicijski partneri morat će odlučiti i o tome tko će biti viceguverner za nadzor banaka jer Damir Odak, prema neslužbenim informacija, ne želi novi mandat, među ostalim, iz zdravstvenih razloga. Dva ostala viceguvernera, Vedran Šošić i Tomislav Presečan, čini se, voljni su i dalje ostati na svojim funkcijama.

Otežano funkcioniranje

Tijekom vikenda, nema sumnje, o imenima novih kandidata vodit će se brojne konzultacije, a ponedjeljak će se pokazati je li opravdana bojazan da bi monetarna vlast u idućih šest godina mogla otežano funkcionirati.

- Izgledno je da će mandat na kraju biti povjeren Vujčiću. Bude li on imao suradnike koji se s njim ne bi slagali, bilo na stručnoj ili osobnoj razini, to bi moglo biti problematično jer sve odluke ipak donosi Savjet HNB-a u kojem je sada osam članova, kaže jedan ekonomist upoznat s procesom imenovanja guvernera. U proteklom razdoblju, dodaje, politika je mogla iznjedriti i drugog kandidata, ali kada već nije, “ne treba zato kažnjavati ili ponižavati Vujčića”.

Postoji, naravno, i druga opcija. Ako nije zadovoljan načinom izbora ili odabirom suradnika, svatko može odbiti ponudu, pa i guverner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:43