'Lovci na profit'

HGK: 'Trgovci neće dizati marže, ali zadnju riječ će imati tržište...'

Naglasio je i da trgovci imaju dovoljno robnih zaliha za par tjedana stabilne opskrbe
Ilustracija
 CROPIX

„Trgovci neće dizati marže, a i Vlada je ograničila rast cijena određenih proizvoda pa s tog aspekta kupci mogu biti mirni. Međutim, zadnju riječ u formiranju cijena imat će tržište, a s obzirom da je otežana proizvodnja i prijevoz određenih roba, ne možemo isključiti da će cijene nekih proizvoda ipak rasti. Važno je da svi pokažemo solidarnost i poslujemo imajući u vidu širu društvenu sliku te da se 'lovci' na ekstra profite suzbiju odmah u korijenu“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher komentirajući moguće fluktuacije na tržištu zbog koronavirusa.

Naglasio je i da trgovci imaju dovoljno robnih zaliha za par tjedana stabilne opskrbe te da se nada da će u tom roku i na razini EU biti donesene mjere koje će prevenirati moguću krizu.

Zaherove riječi su u djelo već provele neke zemlje, poput Italije i Singapura. Tamošnje vlasti su odmah na početku širenja zaraze kaznile trgovce koji su prodavali zaštitne maske i dezinficijense po napuhanim cijenama. Takve mjere su urodile plodom jer cijene u Italiji ne samo da nisu rasle, nego su i povoljnije.

Trgovci su pokazali odgovornost, a mnoge kompanije su iskoristile prigodu za dobar PR pa su kupcima dostupne brojne akcije preko kojih mogu dobiti besplatne knjige za čitanje ili gratis streaming pakete da skrate vrijeme koje moraju provesti u karanteni. Povećan je pritisak na online prodaju pa tu dolazi do određenih tehničkih problema, ali oni se brzo rješavaju.

Zagreb, 120320.
Kaufland, Zagrebacka cesta.
Gradjani kupuju namirnice u Kauflandu.
Na fotografiji: gradjani u Kauflandu.
Foto: CROPIX
CROPIX
Građani kupuju namirnice

Hrvatska Vlada jučer je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode s ciljem sprječavanja monopolističkog određivanja cijena. Riječ je o esencijalnim namirnicama poput vode za piće, brašna, mlijeka, jaja, šećera, soli, riže, tjestenine, svježeg mesa, ribe te voća i povrća, a u kontrolu cijena također su uključene potrepštine poput dječje hrane i pelena, deterdženata, dezinficijensa i zaštitne opreme.

U nadležnosti ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta je i da, u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan zemlje, a odluka se odnosi na sve subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:37