Visoka cijena

HGK traži odgodu ugradnje skupih bojlera: 'To nije rješenje, EU treba pomoći u troškovima'

Prema direktivi EU zabranjena je ugradnja bilo kakvih plinskih bojlera osim kondenzacijskih
Na fotografiji: Plinski bojler
 Danijel Soldo / CROPIX

Zbog previsokih troškova ugradnje kondenzacijskih bojlera, Hrvatska gospodarska komora (HGK) traži odgodu primjene Direktive koju je donijela Europska komisija.

Prema novoj direktivi EK, zabranjena je ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim onih kondenzacijskih jer se tako smanjuje zagađenje okoliša, povećava se energetska učinkovitost, a potrošnja plina je manja. No, ono što je veće jesu troškovi za kućanstva.

- Nismo jedini, ovo je problem s kojim se susreću sve zemlje Europske unije. Već smo upozoravali na to, a pokrenuta je i inicijativa za izmjenom Uredbe kojom se traži da se uvede iznimka za uređaje vrste C, barem u postojećim višestambenim zgradama na kojima je više takvih uređaja spojeno na zajednički dimnjak – napominje Srećko Egzeta, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK.

Plinski uređaji vrste C uređaji su sa zatvorenom komorom izgaranja koji zrak za izgaranje uzimaju izvana, a i dimne plinove odvode prinudnim putem, odnosno ventilatorom, pojasnili su iz HGK, te su ti uređaji u potpunosti zabranjeni. No, zamjena već postojećeg bojlera te vrste nije obvezna i mogu se servisirati uređaji za koje postoje rezervni dijelovi, a problem se javlja kada se bojler ne može popraviti te ga je, prema Uredbi, potrebno zamijeniti.

- Tada bi bilo potrebno izvršiti zamjenu svih uređaja koji su spojeni na istu zrakodimovodnu cijev, koju je također potrebno sanirati – pojasnio je Ezgeta te je dodao da se pri rekonstrukciji i sanaciji dimnjaka u proces moraju uključiti i ovlašteni dimnjačar i ovlašteni projektant plinske instalacije, što naravno ima svoju cijenu, koja baš i nije niska.

Osim toga, HGK naglašava i da je izmjena Uredbe samo privremeno rješenje, a ono za što se Komora zalaže je sufinanciranje troškova ugradnje iz fondova Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:03