Mjere

HGK: 'Potrebna je hitna financijska pomoć zaposlenicima i obrtnicima pred bankrotom'

Iz HGK pozdravljaju prvi skup mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa
Marko Jurčić, Luka Burilović, Davor Majetić, Dinko Lucić i Darinko Bago
 HGK

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak čelnika HUP-a, HOK-a, Hrvatskih izvoznika i HGK na kojem je zaključeno da zaposlenicima i obrtnicima koji su privremeno zatvoreni zbog koronavirusa treba što prije, u skladu s mjerom Vlade broj 18, pomoći davanjem minimalnih plaća kako bi se izbjegla otpuštanja i bankrot. Također se traži da ih se oslobodi obveze plaćanja doprinosa na te minimalne plaće za trajanja krize.

Iz HGK pozdravljaju prvi skup mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Kako ističu u priopćenju, mjere predstavljaju pozitivan pomak u pomoći privatnom sektoru i zaštiti povezanih radnih mjesta, te daju kvalitetnu podlogu za daljnje mjere koje će se donositi u narednom razdoblju.

Najveći naglasak stavili su na provođenje mjere isplate minimalne plaće za sve zaposlene i obrtnike kojima je prekinuto poslovanje odlukom kriznog stožera zbog koronavirusa. Smatraju da primjena ove mjere mora biti žurna i jasno komunicirana prema svim pogođenima ovom odlukom kako ne bi dolazilo do nepotrebnog otpuštanja zaposlenika.

Osim toga, snažno predlažu definiranje jasnih kriterija za utvrđivanje dodatnih mjera pomoći za one poduzetnike koji nisu prekinuli poslovanje, ali im je ono u značajnoj mjeri narušeno ili ugroženo epidemijom koronavirusa, a u vidu subvencioniranja dijela plaće zaposlenih radi očuvanja radnih mjesta.

Između ostalog najavljeno je da će se koordinacijski sastanci održavati minimalno jednom tjedno kako bi se iskristalizirali zajednički stavovi prema potrebama gospodarstva tijekom trenutne krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:38