Novi pilot projekt

HEP potpisao ugovor o 176,81 milijun kuna bespovratnih sredstava iz EU-a

Ukupna vrijednost projekta je 229 milijuna kuna, a provodit će se u pet distribucijskih područja
Zgrada HEP-a
 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

HEP-Operator distribucijskih sustava (HEP-ODS) u utorak je potpisao s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom zaštite okoliša i energetike ugovor o dodjeli bespovratnih 176,81 milijun kuna za "Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža", a riječ je o dosad najvećem iznosu bespovratnih sredstava koje je HEP dobiti iz EU fondova.

To je, kako je istaknuto, strateški HEP-ov projekt kojem je cilj informatizacija dijela distribucijske mreže električne energije Hrvatske.

Ukupna vrijednost pilot projekta je oko 229 milijuna kuna, provodit će se u pet distribucijskih područja, a trebao bi omogućiti precizniji izračun gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika, smanjenje tehničkih gubitaka te povećati pouzdanost napajanja u vidu smanjenja trajanja neplaniranih prekida.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako je 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava, uz 78 milijuna kuna vlastitog novca HEP ODS-a, doista značajno ulaganje u smjeru informatizacije operativnog sustava u RH.

"Ono što veseli je da ćete s ovih pet distributivnih područja, koja ćete obuhvatiti u ovoj pilot fazi projekta, korisnicima, njih oko 24.000, i smanjenjem gubitaka od 1,1 posto, tek započeti ono pravo, što tek slijedi. Nadam se da će vaše iduće aktivnosti, koje će pratiti ovaj projekt, dovesti do toga da ćete čim prije cjelokupnu mrežu obuhvatiti sličnom inicijativom, odnosno ovim procesima”, istaknuo je Ćorić.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić naveo je kako je riječ o dosad najvećem iznosu bespovratnih sredstava koje je HEP dobio iz fondova EU.

"Treba naglasiti da je ovaj projekt jedan od prvih potpuno energetskih, infrastrukturnih projekata koji se sufinanciraju iz sredstava EU. Nadalje, to je prvi projekt za koji se dodjeljuje tako visok iznos bespovratnih sredstava, a da je jedna od tvrtki iz HEP grupe nositelj projekta", rekao je.

Kao projekte koji su već u fazi pripreme naveo je infrastrukturne projekte vezane uz poboljšanje energetske učinkovitosti sustava centralnog napajanja u Osijeku i Zagrebu, čiji će nositelj biti HEP Toplinarstvo, kao i više inovacijskih projekata u području naprednog gospodarenja energijom, upravljanja vodama i obnovljivim izvorima.

Direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić izjavio je da će se pilot projekt provoditi na pet HEP-ovih distribucijskih područja - Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik, u kojima je najveća koncentracija potrošnje, pa bi učinci mjera tu trebali polučiti najbolje rezultate.

Po njegovim riječima, naprednim, zbirnim mjerenjima na 6.125 trafostanica u mreži HEP ODS dobivat će kvalitetnu informaciju u realnom vremenu i tijekovima energije od mjesta preuzimanja u sustav do njezine isporuke krajnjem korisniku.

Uz to, kazao je, bitna dimenzija projekta je automatizacija srednjenaponske mreže, gdje bi se u 670 čvorova ugradili automati s daljinskim upravljanjem te bi se time bitno smanjilo trajanje prekida krajnjim korisnicima u mreži.

Šulentić je naveo i kako će se zamjenom 400 transformatora smanjiti gubici. Istaknuo je važnost smanjivanja gubitaka, jer se trenutno oni u distribucijskoj mreži kreću oko 8 posto, što je između 500 i 600 milijuna kuna.

Provedbe projekta trajat će do prosinca 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:17