Odluka Vlade

HEP će plinom opskrbljivati Petrokemiju još dva mjeseca kako bi stabilizirali poslovanje

Petrokemija je imala probleme s opskrbom plinom jer nije ispunjavala financijske obveze prema Ini
Petrokemija u Kutini
 Josip Bistrović / CROPIX

HEP će opskrbljivati Petrokemiju plinom još barem iduća dva mjeseca kako bi se osigurao kontinuitet isporuke, odlučeno je na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade, koja je zadužila HEP da preuzme opskrbu plinom na određeno vremensko razdoblje.

- Ugovor se odnosi na isporuku plina za razdoblje od 5. kolovoza do 1. listopada 2018. i njime će HEP osigurati potrebne količine plina za nastavak kontinuirane proizvodnje te stabilizaciju poslovanja tvrtke - kratko su nam odgovorili iz te tvrtke, koja već šest mjeseci Petrokemiju opskrbljuje plinom. Kutinska tvornica mineralnih gnojiva je, naime, sredinom siječnja imala probleme s opskrbom plinom jer joj je Ina zbog neispunjavanja financijskih odredbi ugovora o kupoprodaji plina, na desetak dana obustavila isporuku plina. U tom periodu uskočio je PPD. Sve se to događalo u vrijeme pregovora oko modela dokapitalizacije koji je, na kraju krajeva, napravljen na osnovu duga koji Petrokemija ima prema PPD-u i Ini.

Daljnja isporuka plina Petrokemiji od strane tih opskrbljivača, odnosno potencijalno novi prekidi isporuke plina zbog neplaćanja pa time i veći dug za isporučeni plin, vjerojatno bi ugrozili toliko nužnu dokapitalizaciju, stoga je Vlada odlučila 'ubaciti' HEP u cijelu priču. Kako bi osigurala da Petrokemija neometano posluje unatoč poteškoćama, u veljači je naložila da opskrbu plinom preuzme ta državna tvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:26