Posebne mjere

Hanfa upozorila na oprez pri trgovanju putem interneta, neki ulagači ostali su bez uloga

HANFA upozorava na povećan oprez prilikom trgovanja putem interneta i preko manje poznatih inozemnih posrednika
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Budući da su u posljednje vrijeme zapaženi slučajevi trgovanja putem internetskih stranica www.finarix.com i www.x90.com pri čemu su hrvatski građani ostali bez uloženih sredstava, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) upozorava na povećan oprez prilikom trgovanja putem interneta i preko manje poznatih inozemnih posrednika.

Riječ je o prvenstveno trgovanju CFD-ovima, odnosno ugovorima za razlike, i binarnim opcijama budući da su, kako poručuju iz HANFA-e, izrazito složeni proizvodi namijenjeni isključivo špekulativnom trgovanju. Stoga je na razini cijele Europske unije na snazi privremena zabrana trgovanja binarnim opcijama za male ulagatelje, a zabranjena je i prodaja određenih CFD-ova rizičnijih karakteristika. HANFA trenutno razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj.

Poseban oprez, kako su upozorili, potreban je u slučajevima društava koje dolaze iz tzv. trećih zemalja, pogotovo ako je riječ o onima s egzotičnih otočja poput, primjerice, Marshallovih otoka. Naime, brokerska društva iz tih zemalja u Hrvatskoj smiju pružati usluge malim ulagateljima putem podružnice osnovane u Lijepoj našoj, a trenutno ne postoji ni jedna takva podružnica, što znači da su “ponude za trgovanje prema hrvatskim građanima iz trećih zemalja nelegalne”.

- Signale za uzbunu, osim obećanja brzih i nerealnih zarada, predstavljaju i uporno i agresivno nagovaranje na trgovanje što je zakonom nedopuštena radnja. Čak niti uredno registrirane brokerske kuće ne smiju nagovarati klijente na trgovanje, obećavati zaradu, a ne smiju niti davati upute klijentu kojim točno financijskim instrumentom trgovati, osim, iznimno, ako je s klijentom dogovorena usluga investicijskog savjetovanja - upozorili su iz HANFA-e dodavši da je popis domaćih i inozemnih brokerskih kuća koje su ovlaštene pružati usluge u Hrvatskoj dostupan na web stranici HANFA-e.

Zagreb, 051218.
HANFA, Ulica Franje Rackoga.
Ante Zigman, predsjednik Upravnog vijeca Hanfe.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Ante žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:07